Àmbit de la notícia
Internacional

Camps de treball en línia, alternativa durant el context de pandèmia

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La flexibilitat i la reducció de la petjada ambiental són dos dels punts forts dels camps de treball en línia.
  • Imatge d'un dels camps de treball en línia dut a terme per SCI Alemanya.
    Imatge d'un dels camps de treball en línia dut a terme per SCI Alemanya.

Davant la impossibilitat de viatjar, els voluntariats internacionals s’han vist limitats, el que ha portat a les entitats a ser creatives i impulsar els camps de treball en línia.

La inusual situació que vivim dificulta la possibilitat de viatjar, limitant la realització de camps de treballs internacionals i altres activitats de voluntariat internacional. Els camps de treball internacionals són experiències de convivència intercultural en les quals es dóna suport a un projecte comunitari i de base en un altre indret del món. Tot i que les entitats d'aquest àmbit van poder desenvolupar alguns camps de treball durant el passat estiu, la situació d'incertesa torna a posar en perill el desenvolupament d'aquestes experiències de voluntariat i formatives.

De la mateixa manera que s'ha fet en altres àmbits on les activitats així ho permeten, les entitats que organitzen camps internacionals han cercat alternatives per poder continuar amb aquestes experiències, com ara apostar pel format telemàtic. El Servei Civil Internacional (SCI), un moviment de voluntariat internacional per la construcció de pau de referència a escala internacional, és una de les entitats que ha dut a terme camps de treball en línia amb èxit, tant a Catalunya com a altres indrets d'Europa.

El Servei Civil Internacional Catalunya emplaça a persones que viuen a Catalunya a participar en projectes de voluntariat i formació d'arreu del món, de la mateixa manera que organitza camps de treball al nostre territori, als quals hi participen persones d'altres països. Tal com assenyala la Júlia Mullerat, qui s'encarrega dels projectes de voluntariat al territori, el nombre de camps de treball es va veure reduït i la participació va ser, principalment, de persones de Catalunya.

"L'opció de fer projectes en línia sorgeix de la nostra pròpia experiència, teletreballant i reunint-nos telemàticament. Ens vam preguntar per què no posar en contacte persones d'arreu del món amb el mateix propòsit i promoure la convivència intercultural i una cohesió de grup, i que alhora poguessin reflexionar sobre temes d'interès, amb una perspectiva crítica, i enfortir els seus coneixements", explica Mullerat.

Mullerat, des de SCI Catalunya, recorda la diferència existent entre els camps de treball en línia i les formacions que fa mesos que es fan de forma telemàtica. "Es parteix molt de l'intercanvi i no tant d'una educació formal. Promous que aquestes persones pensin que també poden estar actives i participar en el lloc on viuen, que al final és l'objectiu dels camps, siguin presencials o en línia, que la gent pugui conviure, i conèixer altres realitats per després reflexionar", afegeix.

Experiència a Catalunya

La branca catalana de l'entitat internacional va idear, durant l'any passat i davant la situació d'incertesa provocada per la Covid-19, dos camps de treball dels quals un es va poder desenvolupar, mentre que el segon es durà a terme durant els pròxims mesos. El primer, un camp de treball en línia per treballar la perspectiva de gènere des de diferents temàtiques d'interès, que finalment va esdevenir un projecte formatiu en línia, mentre que el segon camp de treball en línia serà sobre sostenibilitat.

La Paula Ràfols i el Martin Perchinkov, les dues persones que van facilitar el projecte formatiu en línia de temàtica de gènere, expliquen el projecte es va plantejar com un camp de treball en línia durant el mes de juliol, i que la idea inicial era que el camp durés cinc dies seguits, amb sessions de cinc o sis hores cada dia. "El que no vam tenir en compte era que després de les restriccions i del confinament, a poca gent li agradaria quedar-se tant temps davant de l'ordinador en ple estiu", manifesten.

Llavors, davant aquesta situació, i el cert escepticisme que hi havia llavors per la desconeixença de com seria aquesta experiència i com funcionaria un camp de treball en format en línia, van fer virar el projecte a un Online Study-Camp. "També ens vam adonar que el format era massa dens per a ser en línia i el vam dividir en cinc sessions de tres hores cadascuna, durant dues setmanes". La transformació va ser un èxit, ja que hi havia més de cinquanta candidates, i es van seleccionar només a vint, tot i que la idea inicial era de deu a dotze participants.

Les dues persones que van facilitar el projecte formatiu en línia valoren positivament, tant l'experiència de les persones participants, amb una participació activa i una dinàmica establerta de funcionament grupal que va funcionar molt bé, tant la seva pròpia vivència. "Ha estat tota una experiència d'aprenentatge", expressen, "cal acceptar que a vegades hi ha propostes que no funcionen i no cal tirar-les endavant, cal tenir-ho tot ben preparat i alhora ser capaç d'improvisar en funció del grup", afegeixen.

Camps de treball en línia a l'estranger

Altres branques de SCI a Alemanya o Suïssa, han pogut desenvolupar un major nombre de camps de treball en línia durant els darrers mesos. A SCI Alemanya, la Liliia Stepchenko, una voluntària de llarga estada de l'entitat, ha estat involucrada en la creació, implementació i participació d'alguns dels camps de treball realitzats per la branca alemanya de SCI. "Quan tens un esperit de lluitador i no tens la paraula "renunciar" en el teu vocabulari, comences a produir noves idees ajustades a noves realitats", manifesta.

Un dels camps de treball en línia en els quals ha participat Stepchenko és 'Testimonis contemporanis de la brutalitat policial i el treball forçós en la Segona Guerra Mundial', que es va dur a terme del 23 d'octubre al 7 de novembre. L'equip del Memorial Augustaschacht, juntament amb SCI Alemanya, van crear un camp de treball en línia en el qual les persones participants van contribuir al treball històric i biogràfic, i a participar en recorreguts virtuals a través dels memorials i exposicions.

Stepchenko explica que els voluntaris van tractar el treball forçós i la història nazi, així com les seves causes i conseqüències. Els participants van intercanviar diferents perspectives històriques i cultures, així com comunicar-se sobre referències al present. "Va ser molt important tenir una dinàmica de grup positiva, amb diverses activitats de treball en equip, al mateix temps que van poder passar temps junts cuinant, fent ioga, sessions de reflexió o complint amb diverses responsabilitats del camp de treball", manifesta.

Avantatges i desavantatges dels camps de treball en línia

Tot i que les diferències són òbvies entre un camp de treball en línia i un de presencial, l'alternativa que han cercat les entitats per poder continuar amb l'activitat de forma segura té diversos avantatges i desavantatges amb els camps de treball tradicionals. Mullerat explica que la cohesió de grup, els espais de reflexió i l'intercanvi, és allò que hi ha en comú entre els projectes en línia i els que es fan presencials.

Segons Ràfols i Perchinkov, el tret més diferent és la flexibilitat, quelcom que alhora és un avantatge i un inconvenient. "Es pot combinar amb un dia a dia sense necessitat de tenir una setmana de festa i en el cas que una sessió no hi puguis assistir hi ha l'opció de no anar", afegeixen.

"És un avantatge perquè també permet arribar a gent que potser d'altra manera no podria combinar-s'ho i facilita la participació de gent de diferents parts del món. I és un inconvenient perquè no assegura que el grup de participants sigui estable, entre d'altres, quelcom que complica la planificació de les sessions", manifesten les dues persones facilitadores del projecte.

La Paula i el Martin expliquen que és més fàcil d'organitzar a escala logística, és molt més econòmic, i els permet seguir actives i comunicar-se tot mantenint la distància social i la seguretat. D'altra banda, asseguren que Costa més que s'estableixin vincles de forma orgànica i que és més difícil connectar amb les sessions. En l'aprenentatge i l'intercanvi d'experiències hi influeixen molts factors, com l'entorn, la companyia o la corporalitat en les dinàmiques", consideren.

Per a Lillia Stepchenko l'avantatge principal del camp de treball en línia és que pot unir és persones dels llocs més llunyans del món, a més de poder convidar amb relativa facilitat a especialistes que poden compartir els seus coneixements, fet que, a més, ajuda a reduir l'impacte ambiental que provoquen els viatges de les persones que hi participen. D'altra banda, explica que un projecte en línia d'aquestes característiques permet experimentar amb el format per crear entorns digitals segurs, una atmosfera pacífica i una experiència comunitària.

Opció de futur?

Com hem comentat, SCI té previst dur a terme, pròximament, un nou camp de treball en línia sobre justícia climàtica, quelcom que demostra la intenció de les entitats seguir amb aquesta línia, es relaxin o no les restriccions pel context actual de pandèmia. Des de SCI Catalunya Mullerat explica que la intenció és seguir apostant per aquest format de camp de treball, diferenciant aquests projectes amb les formacions en línia que s'han anat fent durant els últims mesos.

En la mateixa línia es mouen les dues persones que han facilitat els camps de treball en línia de l'entitat catalana, que afirmen que es pot aprendre igual que en qualsevol altre camp de treball. "Animem a les facilitadores que facin camps en línia a què proposin activitats en què les participants puguin produir o fer alguna cosa pràctica, des de casa, ja que d'aquesta manera es trenca una mica la barrera de la pantalla i disminueix la sensació d'estar tantes hores davant de l'ordinador", aconsellen.

No obstant això, recorden que la gent necessita i agraeix el contacte humà, "que és un factor que la virtualitat no pot oferir". "A més, actualment moltes persones estan una mica saturades de reunions en línia i videotrucades", afegeixen.

Per la seva banda, Stepchenko aposta per combinar els camps de treball en línia amb els presencials. "No hem de limitar-los a un sol format", explica. "Què passaria si després de tornar d'un campament presencial les participants continuessin una feina similar a la seva comunitat amb el suport de qui porta el projecte en línia i altres participants?", explica des de SCI Alemanya, en una clara mostra de com convertir les dificultats en noves oportunitats.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari