#CensSenseLlar: acabar amb el sensellarisme crònic a la UE el 2020

iWith.org
Autor/a: 
Júlia Bacardit
Cens de persones sense llar
Cens de persones sense llar
Gent darrere la campanya de les '100.000 houses'
Gent darrere la campanya de les '100.000 houses'
Una campanya de sensibilització de la Fundació Arrels
Una campanya de sensibilització de la Fundació Arrels

#CensSenseLlar: acabar amb el sensellarisme crònic a la UE el 2020

Autor/a: 
Júlia Bacardit
iWith.org

Resum: 

Arrels Fundació va organitzar un cens de persones sense llar a Barcelona, per tercer any consecutiu, en el marc d’una campanya europea per eradicar el sensellarisme.

La nit del 5 al 6 de juny, l’organització Arrels va mobilitzar part del seu voluntariat a Barcelona i va entrevistar fins a 315 persones sense llar, d’entre les quals un 46% afirma que no han rebut assistència de cap treballador social.

La gran majoria de sense sostre són homes, amb només un 10% de dones que dormen cada nit al carrer. Gairebé un 60% d’aquestes persones fa un any o més que viuen al carrer, i un 71% es troba en situació d’alta vulnerabilitat.

Del conjunt de persones entrevistades per Arrels, 3 de cada 10 afirmaven haver patit violència verbal, física o totes dues coses, i més d’un 40% té problemes de salut agreujats per la vida al ras.

El 67,3% de les persones sense sostre que viuen a Barcelona són estrangeres, i d’aquest percentatge un 40,3% són persones d’origen comunitari europeu i el 27% són d’origen extracomunitari.

La campanya europea que ha motivat el cens d’Arrels Fundació és la campanya 'European End Street Homelessness', que ha arribat a 50 ciutats europees diferents i que està inspirada en la campanya nord-americana '100.000 Homes'.

La campanya 'European End Street Homelessness' aspira haver acabat amb el sensellarisme crònic o de llarga durada l’any 2020, i els seus principis acordats de la campanya són els següents: prioritzar l’habitatge, conèixer les persones afectades, involucrar les comunitats, fer seguiment dels progressos, millorar sistemes locals i compartir coneixement entre entitats del Nord i el Sud d'Europa.

Barcelona, València, Alacant, Bratislava, Brussel·les, Sheffield, Torbay, Westminster i algunes ciutats més han tret fins a 1.000 persones voluntàries als carrers per censar els sense sostre i sobretot per conèixer les seves situacions de vulnerabilitat i incidir així en les polítiques públiques nacionals.

Afegeix un comentari nou