Dia contra la pena de mort, la forma més extrema de tortura

 Font:
Font:

Dia contra la pena de mort, la forma més extrema de tortura

Resum: 

El 10 d'octubre és el Dia Internacional contra la Pena de Mort i centenars d'activistes es manifesten arreu del món per exigir-ne l'abolició. Amnistia Internacional ens recorda que es tracta de "la forma més extrema de tortura" i que encara s'aplica en països com Bielorússia i el Japó.

En el marc d'aquest dia mundial, Amnistia Internacional vol posar de relleu els vincles entre la pena de mort i l'ús dels maltractaments i la tortura, prohibits per les normes internacionals de drets humans i el dret internacional humanitari.

Un clar exemple és la situació que viu el japonès Iwao Hakamada, que es troba al corredor de la mort des de 1968. És el pres que porta més temps esperant la mort de tot el món i ho fan en unes condicions inhumanes: durant aquests 43 anys ha tingut prohibit parlar amb altres presos, veure la televisió, llegir o dedicar-se a interessos o aficions personals. AI t'anima a signar aquesta petició contra la seva execució i perquè pugui tenir un judici just.

Bielorússia és en l'actualitat l'únic país d'Europa i de l'antiga Unió Soviètica que aplica la pena de mort. Fins a 400 persones podrien haver estat executades a Bielorússia des de 1991, encara que la veritable xifra no es coneix, a causa del secret existent al voltant de les execucions. En aquest país, s'avisa als condemnats de que seran executats només uns moments abans de fer-ho i poden trigar setmanes en informar les famílies de que l'execució s'ha portat a terme.

Tal com diu el vídeo, la pena de mort és "inhumana, cruel i irreversible". Amnistia Internacional registra habitualment casos de persones condemnades a mort o executades després d'haver estat declarades culpables sobre la base de "confessions" obtingudes sota tortura o coacció en països com Aràbia Saudita, Xina, Emirats Àrabs Units, Guinea Equatorial, Iran, Japó, Sudan, Taiwan i Iemen.

Quan es va fundar aquesta organització internacional l'any 1961, només nou països havien abolit la pena de mort per a tots els delictes i penes es considerava la pena capital una qüestió de drets humans. Cinquanta anys després, la xifra puja a 96. Tot i així, encara hi ha més de 17.800 persones condemnades a mort a tot el món. Per això, les organitzacions que defensen els drets humans, com ara Amnistia Internacional, continuaran lluitant per aconseguir 'abolició d'aquesta pràctica inhumana.

Pots trobar més informació sobre la campanya d'Amnistia Internacional en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou