El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, en una nota publicada per commemorar la celebració del Dia Internacional de les Desaparicions Forçades el proppassat dia 30 d'agost reafirma que les desaparicions forçades són una pràctica inadmisible al segle XXI.
La Convenció Internacional per a la Protecció de totes les Persones contra les Desaparicions Forçades que va entrar en vigor el desembre de 2010 ha estat signada fins ara per 93 Estats i ratificada per 43.
El
Comitè de les Nacions Unides contra les Desaparicions Forçades i el Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades i Involuntàries insten els governs a donar suport als familiars dels desapareguts mitjançant l'eliminació de tots els obstacles que dificultin la recerca dels seus éssers estimats, incloent l'obertura de tots els arxius, especialment els arxius militars. Actualment el Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades i Involuntàries de les Nacions Unides té 43.000 dossiers amb casos oberts per resoldre, la majoria dels quals daten de dècades passades.
La troballa del nét desaparegut d'Estela de Carlotto, presidenta de l'organització argentina Àvies de la Plaça de Maig ("
Abuelas de la Plaza de Mayo") després d'una recerca de 36 anys va donar la volta al món fa pocs dies pel seu valor simbòlic. El nen, nascut en captivitat, va ser identificat després de dècades de recerca intensiva. El nét d'Estela de Carlotto és fill de desapareguts de la dictadura argentina i el nét 114 que l'organització "Abuelas" aconsegueix identificar. Fent referencia a aquest esdeveniment, la nota del Comité de Desaparicions Forçades de l'ONU assevera que "amb bona voluntat, cooperació i compromís, és possible obtenir un resultat positiu, fins i tot molts anys després de produir-se una desaparició".
Afegeix un nou comentari