Dones amb problemes de salut mental i víctimes de violència de gènere es mobilitzen a través de blogs

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Cartell promocional de la campanya.  Font: Obertament
Cartell promocional de la campanya. Font: Obertament
Equip d'Obertament en una formació a Torre Jussana. Font: Obertament
Equip d'Obertament en una formació a Torre Jussana. Font: Obertament
Informació sobre la campanya. Font: Obertament
Informació sobre la campanya. Font: Obertament

Dones amb problemes de salut mental i víctimes de violència de gènere es mobilitzen a través de blogs

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’associació Obertament ha llençat una campanya a Internet amb motiu del Dia Internacional contra les violències de gènere.

L’associació Obertament ha llençat una crida a través d’infografies i imatges a les xarxes socials amb la intenció d’aplegar testimonis de dones que hagin tingut o tinguin algun problema de salut mental i que hagin patit violència masclista. Aquesta iniciativa s’ha engegat amb motiu del Dia Internacional contra les violències de gènere, que coincideix amb el dia 25 de novembre. D’aquesta manera, l’entitat que lluita contra l’estigma s’ha mobilitzat per sensibilitzar sobre la “doble opressió” que poden rebre les dones que han passat per un problema de salut mental.

Segons un estudi de FEDEAFES, la Federació d’Euskadi d’associacions de familiars i persones amb malaltia mental, 3 de cada 4 dones amb un problema de salut mental han patit violències en l’àmbit familiar o de la parella. Obertament ha distribuït diferents materials on indiquen que més del 40% de les dones que pateixen violències a la parella actualment no la identifiquen com a tal. A més, un risc afegit segons l’organització és que una dona que pateixi un problema de salut mental té entre 2 i 4 vegades més risc de patir violència de gènere.

El Dia Internacional contra les violències de gènere va ser aprovat el juliol de l’any 1981 en el context de la primera Trobada Feminista d’Amèrica Llatina i el Carib celebrada a Bogotà (Colòmbia). Durant la trobada les dones assistents van denunciar d’una banda les violències en l’àmbit domèstic, d’altra banda la violació i també per separat l’assetjament sexual a l’esfera de les institucions públiques. Minerva, Patria i Maria van ser tres activistes polítiques assassinades un 25 de novembre de 1960 quan anaven direcció a Puerto Plata per visitar els seus marits empresonats. L’ONU, va donar-li validesa a la data triada per representar aquest dia el 1999.

Obertament fa una crida per demanar a les dones que han passat per situacions de violència física, psicològica, sexual, econòmica o qualsevol altra que expliquin, si volen també des de l’anonimat, el seu cas per després publicar totes les històries en un recull als blogs d'Obertament per donar beu als testimonis rebuts. A més, les dones que no hagin patit violència però que vulguin aportar la seva reflexió també ho podran fer i s’inclourà en aquest recull. Per enviar el text, cal indicar si es vol publicar amb la signatura personal, un pseudònim o des de l’anonimat a la següent adreça: mlomascolo[at]obertament.org.

Afegeix un comentari nou