Editorial Proteus i la Fundació Contes pel Món llancen 'Oràlia'

 Font:
Font:

Editorial Proteus i la Fundació Contes pel Món llancen 'Oràlia'

Resum: 

Es tracta d’una nova col∙lecció de contes que pretén recuperar i difondre històries i llegendes de la tradició oral de cultures minoritàries. El jardí de les ombres, el primer títol de la nova col∙lecció, està inspirat en un conte original de la cultura africana 'maconde'.

Editorial Proteus i la Fundació Contes pel Món (FCM) llancen conjuntament Oràlia, una nova col∙lecció d’àlbums il∙lustrats que recull històries, llegendes i mites de la tradició oral de diversos indrets del món, escrits i il∙lustrats per reconeguts autors dels països originaris. El projecte neix amb l’objectiu de recuperar i acostar als nostres infants relats mil∙lenaris de cultures minoritàries i llurs valors.

L’origen de la nova col∙lecció es troba en un dels projectes de la Fundació Contes pel Món, “Cap nen sense conte”, que, a través de la publicació i distribució de contes a països del sud que recullen històries i llegendes de la pròpia tradició oral de les comunitats, vol preservar aquestes savieses tradicionals. A més, el projecte incideix també en el camp educatiu d’aquest països, propiciant que els seus infants treballin la lectoescriptura amb contes autòctons, amb la intenció de fomentar el gust per la lectura i l’arrelament identitari a les seves comunitats.

L’acord amb Editorial Proteus permet que part d’aquests contes arribin, a més, al nostre país per donar a conèixer cultures llunyanes i el seu important llegat cultural, sensibilitzar sobre la seva realitat i promoure el diàleg intercultural.

La nova col∙lecció s’estrena amb El jardí de les ombres, amb text del reconegut escriptor Mia Couto i il∙lustracions del gran artista Malangatana Valente Ngwenya, tots dos originaris de Moçambic. El jardí de les ombres està inspirat en un conte original de la cultura africana maconde. Aquesta comunitat, que habita principalment al nord de Moçambic i en algunes àrees properes del llac Tanganyika, va tenir un paper destacat en la lluita de Moçambic per la independència.

A llibreries: a partir de gener. També a la venda a través de www.contespelmon.org. Contacte: Tel. 93 240 44 20, ecampi@qya‐imagen.com.

Properament, arribarà a les llibreries el segon títol d’Oràlia, Lleoa, la filla del silenci, amb text de Marcelo Panguana i il∙lustracions de Luís Cardoso, també originaris de Moçambic. En aquest cas, els autors s’han inspirat en una ètnia moçambiquesa de poc menys de 100.000 persones que parlen l’ekoti, de la família de les llengües bantú.

Els dos primers àlbums il∙lustrats d’Oràlia són una adaptació de dos dels llibres de la col∙lecció “Contos e Histórias de Moçambique”, coeditada i distribuïda per l’FCM i l’Escola Portuguesa de Moçambique. Els llibres d’aquesta col∙lecció es distribueixen a escoles públiques de Moçambic i es treballen en les formacions a professors per tal de dotar‐los d’eines pedagògiques i recursos per a la implementació dels tallers de lectura amb els infants.

Sobre la Fundació Contes pel Món
La Fundació Contes pel Món neix l’any 2008 amb l’esperit de promoure l’accés de tots els infants a la cultura universal, tant escrita com oral, preservant i recuperant la saviesa de les cultures tradicionals. Contes pel Món creu en la cultura com a mitjà imprescindible per desenvolupar una societat del futur més humana; per això, el projecte “Cap nen sense conte” actua en el camp de l’educació, tot recuperant les cultures autòctones minoritàries i fomentant la diversitat cultural.

Als països del sud, l’FCM propicia que la maduració dels infants en lectoescriptura es faci amb els contes provinents de la seva pròpia cultura, fomentant, d’aquesta manera, el gust per la lectura i promovent l’arrelament identitari de les comunitats. Als països del nord, actuen a les escoles divulgant els valors universals i donant a conèixer la tradició narrativa d’altres cultures allunyades de la nostra. Fomenten l’oralitat i promouen el diàleg intercultural, educant els infants en la cultura de la pau.

Sobre Editorial Proteus
Editorial Proteus és un projecte amb l’ètica com a eix vertebrador de continguts. El segell neix el 2008 amb la voluntat d’editar textos d’ahir i d’avui, clàssics i inèdits i d’arribar a un gran ventall de públics, incloent‐hi l’infantil, per la qual cosa compta amb quatre col∙leccions que aborden temes ètics des de diferents perspectives: Helena, contes per apropar l’ètica als nens; Delos, traduccions sintètiques de clàssics; Siglo XXI, reflexions d’autors actuals, i Saber, amb continguts específics de l’ètica contemporània. A aquestes, cal sumar‐hi ara Oràlia, la col∙lecció conjunta amb la Fundació Contes pel Món. A banda de l’activitat purament editorial, el segell organitza anualment els Premis Proteus d’Ètica, que volen reconèixer persones, empreses i institucions que aporten valors ètics a la societat.

Comentaris

Quin projecte més bonic! Em sembla una iniciativa fantàstica. L'enhorabona!

Afegeix un comentari nou