El 19 de novembre, actua pel Dia mundial del Sanejament, #WeCantWait!

Fundació Autònoma Solidaria
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El 19 de novembre, actua pel Dia mundial del Sanejament, #WeCantWait!

Fundació Autònoma Solidaria

Resum: 

Dels 7 bilions de persones que vivim al planeta, 2,4 bilions no tenen accés a serveis bàsics de sanejament, com un lavabo. La mancança de neteja i aigua potable fa disparar el risc de desnutrició per malalties i diarrea.

L'accés a l'aigua potable i al sanejament és considerat per Nacions Unides un dret humà fonamental des de l'any 2010. Malgrat les declaracions institucionals de les organitzacions internacionals, la realitat és que 2.400 milions de persones, 1 de cada 3, no tenen accés a un lavabo net i segur.

El 2013 l'Assemblea de la ONU va fer una nova declaració: que el 19 de novembre seria des d'aleshores el "Dia Mundial al Sanejament" amb la voluntat, en principi, de crear una jornada de sensibilització i conscienciació sobre la necessitat de fer realitat el que encara és una necessitat vital per a bilions de persones.

Enguany, per segon any consecutiu, l'Agència de Nacions Unides UN-Water, en coordinació amb organitzacions com UNICEF, Water Aid o WorldToilet.org, promouen el World Toilet Day, centrat ara en la importància del sanejament i la higiene per disminuir els riscos de malnutrició i millora de la salut.

Segons l'organització Water Aid, el 50% dels casos de desnutrició són resultat de repetides diarrees i infeccions intestinals que impedeixen que el cos absorbeixi els nutrients dels aliments; dolències provocades pel consum d'aigua contaminada, en mal estat i falta d'higiene.

Aproximadament 1.400 infants al dia (500.000 cada any) moren per diarrea i malalties ocasiones per beure aigua no potable i per la manca de sanejament, ja que neixen i creixen en llars sense accés als serveis bàsics d'higiene.

L'objectiu del 19 de novembre és animar les persones a prendre part en el problema i promoure l'acció. Amb el hashtag #WeCantWait, la campanya vol remarcar la urgència de la situació i oferir una plataforma per compartir el reclam.

Què significa beure aigua contaminada i no gaudir d'instruments d'higiene?

Segons l'organització World Bank Group, la manca de condicions higièniques, d'aigua i sanitat provoca la mort prematura de 700.000 persones cada any. Estima també que 443 milions de dies escolars es perden per les mateixes causes.

En les nenes i dones, l'impacte és encara major. Les dones són forçades a anar a zones obertes, fet que fa créixer el perill de patir assetjament i agressions sexuals. Per a les nenes, tenir lavabos a l'escola significaria no haver de perdre classe quan tenen la regla.

Des d'una perspectiva econòmica, la falta d'accés al sanejament fa perdre al voltant de 260 milions de dòlars cada any, quantitat més elevada al PIB de la Xina. En canvi, per cada euro invertit en sanejament, es calcula que hi ha un retorn aproximat de 4 euros, ja que es millora la salut, es perden menys dies per malaltia i les nenes prolonguen la seva vida escolar.

Contingut relacionat:

El Parlament Europeu reconeix l'aigua com a Dret Humà i l'exclou de les lleis de mercat i d'acords comercials, notícia a xarxanet.org

Afegeix un comentari nou