Àmbit de la notícia
Internacional

El Fòrum Social Mundial, la millor ocasió de parlar del Dret a l’Habitatge

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Júlia Bacardit - iWith.org
  • Álvaro Puertas, secretari general d'HIC a la seu d'iWith.org
  • Habitat International Coalition  (HIC)
  • Imatge gràfica del Sindicat de llogueters
  • El reclam a la terra i a l'habitatge al Fòrum

El dret a l’habitatge assequible per fer front als processos de gentrificació i especulació és cada vegada una demanda més prioritària a les grans ciutats mundials.

Segons Sentit Crític, de l’any 2010 ençà s’han produït a Catalunya una mitjana de gairebé 20.000 desnonaments. A Barcelona, la PAH va sorgir amb la missió d’estimular el suport mutu entre les víctimes de desnonaments per impagament d’hipoteques, i en els darrers temps hem assistit a la creació del Sindicat de Llogaters, que vol frenar l’ascens exponencial dels lloguers.

La Plataforma Global pel Dret a la Ciutat (Global Platform for the Right to the city o GPR2C), va néixer a São Pablo com a moviment internacional pel dret a la ciutat l’any 2014. L’GPR2C  es mou entre els eixos de governament democràtic i participatiu, inclusió social i urbanisme sostenible.

L’organització Habitat International Coalition (HIC) s’insereix en el marc de la Plataforma global del dret a la ciutat i sorgeix de la voluntat d’influir en polítiques públiques d’habitatge i transport a escala internacional.

El secretari general de Habitat International Coalition Álvaro Puertas justifica així la necessitat d’entitats que vinculin els reclams civils fonamentals com l’habitatge amb els poders fàctics:

“Tot està controlat per la capacitat econòmica dels ciutadans, i això els força fora de les ciutats.  Caldria redistribuir les opcions de serveis a la ciutat, treballar per una equitat de les estructures”.

Des de la plataforma es lluita pel dret a l’habitatge i s’insta els estats a complir amb els acords signats. La seva tasca és posar en contacte agents de la societat civil i portar les seves demandes sobre habitatge a les Nacions Unides.

“Imagina’t que el govern de Mèxic construeix unes cases on ningú vol viure perquè estan allunyades; la plataforma s’ocupa de traslladar aquesta demanda a les Nacions Unides”.

L’Álvaro Puertas explica que els esdeveniments temàtics de la ONU, com el d’habitatge que està tenint lloc aquest mes de març a Kuala Lumpur, destinen només els últims minuts de la sessió a les demandes que els agents de la societat civil com la plataforma volen exposar als dirigents dels estats.

“El Fòrum Urbà mundial de l’ONU era l’ocasió de presentar demandes per forçar canvi de polítiques d’habitatge global i pressionar, però aquest fòrum és cada vegada més un espai de (i per) les empreses privades”, lamenta Puertas.

El secretari general d'HIC assegura que en certes ocasions, les conferències temàtiques de Nacions Unides acaben més  monopolitzades per les tensions geopolítiques i estratègiques dels diplomàtics que pel tema de les necessitats de l’habitatge a nivell mundial. Recorda un episodi de disputa entre el diplomàtic de Corea del Nord i el dels EUA. 

L’equivalent en tamany i abast al Fòrum Econòmic Mundial de Davos i als esdeveniments de la ONU és el Fòrum Social Mundial, que enguany se celebra a Badia, Brasil, entre el 13 i el 17 de març i que se celebra

Tot i que l’Álvaro és a Barcelona, membres de la seva plataforma sí que han assistit al Fòrum Social Mundial, que aquest 2018 té per lema Resistir és Crear, Resistir és Transformar i que recull propostes alternatives en tots els sectors socials.

 La proposta del Fòrum que s’està celebrant a Brasil és pensar sortides comunes i globals des d’una òptica solidària, democràtica i contrària a les diverses formes de violència i desigualtats socials i regionals.

Tot i que les aspiracions del Fòrum Social semblen inabastables, el secretari general de l’HIC Álvaro Puertas es mostra molt favorable al seu funcionament:

 “El Fòrum Social Mundial està constituït al 100% per una part de societat civil que busca un altre món possible, i això a la ONU cada cop s’escolta menys”, rebla Puertas.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari