El voluntariat: una lluita contra l’atur

Vuit països europeus participen al projecte VERSO amb l’objectiu d’explicar les qualitats de les quals disposen alguns programes de voluntariat per plantar cara a la desocupació. La representació espanyola prové de Catalunya a través del Departament de Benestar Social i Família i la Universitat Autònoma de Barcelona. 

A nivell europeu s’ha impulsat un nou projecte de recerca i desenvolupament del voluntariat. Volunteers for European Unemployment (VERSO) busca explicar de quina manera el voluntariat pot ajudar a les autoritats de tots els nivells (estatal, regional i local) a plantar cara a l’atur i millorar la qualitat de vida d’aquells que es troben en aquesta situació. Són nombroses les entitats que asseguren que fer voluntariat és positiu per les persones aturades a l’hora de trobar feina ja que serveix perquè l’empresari que els pot contractar vegi que no són persones que s’han quedat sense fer res. D’altra banda, cada cop es valora més a les empreses de sectors ben diversos l’haver fet voluntariat en algun moment o altre. Així, VERSO pivota sobre dos objectius. Per una banda, trobar projectes on el voluntari pugui desenvolupar habilitats que contribueixin a facilitar la seva pròpia ocupació, és a dir, realitzar tasques com a voluntari que coincideixin amb, per exemple, la formació pròpia. D’altra banda, VERSO busca projectes de voluntariat que tinguin com a finalitat la inserció social i laboral dels usuaris. És a partir d’això que es busca millorar l’ocupabilitat.

El projecte està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament REGIONAL (INTERREG IVC) de la Unió Europea i tindrà una durada de tres anys (2012-2014). Durant l’últim any VERSO elaborarà un catàleg amb recomanacions i bones pràctiques extretes de l’experiència derivada del programa i hi ha la possibilitat que aquestes es dirigeixin també a l’àmbit polític. El projecte compta amb la participació catalana de dos organismes: el Departament de Benestar Social i Família a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), mitjançant el Departament de Pedagogia Sistemàtica i Social. La UAB lidera el projecte des de la vessant acadèmica colza a colze amb les altres tres universitats europees participants. La tasca, tant de la UAB com de la Generalitat de Catalunya, consisteix en establir criteris i indicadors que permetin detectar bones pràctiques en els projectes de voluntariat social orientats a l’ocupació. Un cop detectades, Catalunya haurà d’elaborar un recull de tres projectes interessants i presentar-lo davant la resta de membres de VERSO, els quals seran tinguts en compte per elaborar el recull final del qual parlàvem anteriorment. 

Afegeix un comentari nou