Els conflictes armats en clau de dona
Comparteix
L'impacte dels conflictes armats en la vida de les dones i l'aportació d'aquestes als processos de pau i resolució de conflictes seran alguns dels temes que es tractaran al col·loqui "Veus de dones en els conflictes armats. Pel dret a una vida lliure de violències", que tindrà lloc dimecres 11 d'abril, a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.
Organitzat per diverses entitats i col·lectius, aquest col·loqui se centrarà en tres casos concrets: Colòmbia, Mèxic i Palestina. Tindrà lloc dimecres 11 d'abril, de 18:00 a 20:00 hores, a l'Espai Francesca Bonnemaison (C/ Sant Pere Més Baix, 7. Barcelona).
Està obert a tothom, però cal confirmar l'assistència posant-se en contacte amb prouviolencia[arrova]pangea.org o o bé trucant al número 627398316.
Hi participaran dones que coneixen de ben a prop aquests conflictes i que han participat activament en la defensa dels drets humans i els drets de les dones. Gloria Amparo Suárez, membre de l'Organització Femenina Popular, i Salam Almaslamani, presidenta de la Comunitat Palestina a Catalunya.
Suárez porta molts anys treballant en la defensa integral dels drets humans i de les dones, oferint acompanyament i suport en la creació dels grups de base a Colòmbia i també en la formació i capacitació en temes de gènere, drets humans, civils i polítics. L'Organització Femenina Popular forma part del moviment social de dones a Colòmbia per la pau, sota el lema "Les dones no parim ni forgem fills per a la guerra".
Fa uns anys, amb la intenció de fer-la callar i que no persistís en les seves denúncies contra un cap paramilitar que havia ordenat atemptar contra la seva organització, a Gloria Amparo Suárez la van amenaçar amb emportar-se els seus fills. Tot i així, no ha deixat d'alçar la veu contra les injustícies.
Als homes els intenten fer callar amenaçant amb matar-los, expulsar-los o denunciar-los. Per pressionar i fer callar les dones utilitzen als seus fills.
Salam Almaslamani tenia 20 dies quan l'Estat d'Israel va ocupar la seva ciutat natal, Nablus. Va viure allà fins als 20 anys, moment en què va venir a Cataunya, on ha treballat per difondre la realitat del seu país: "Hem d'intentar transformar el suport social i de carrer que té la causa palestina en un suport polític i efectiu per a la causa de la pau a la Mediterrània, que actualment és el mateix que dir la causa contra el règim d'apartheid i colonialista israelià".
Organitzen aquesta activitat el Col·lectiu Maloka, Marxa Mundial de dones a Catalunya, Associació Hèlia, Plataforma unitària contra les violències de gènere i Organització Femenina Popular, amb la col·laboració de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona i la Taula Catalana pels drets humans a Colòmbia. S'emmarca en el projecte "Empoderament de les dones víctimes del conflicte armat entorn a la Llei de Víctimes, Llei de Restitució de Terres i processos de recuperació de la memòria històrica a la regió de Magdalena Medio", de l'Organització Femenina Popular.
Afegeix un nou comentari