Emergència humanitària a Gaza degut a l'augment de la violència
Comparteix
La perillositat de les carreteres, la destrucció d'aqüeductes i d'hospitals i la impossibilitat d'accedir a aliments condueix la població de Gaza a una situació d'extrema emergència.
Des d'aquí observem com el nombre de persones mortes i ferides a Gaza creix cada vegada que els mitjans actualitzen la informació. A 16 de juliol, són ja més de 200 morts i més de 1.500 ferits. L'exèrcit israelià demanava el matí de dimecres a unes 100.000 persones palestines del nord de Gaza que abandonessin les seves cases "per la seva pròpia seguretat" davant possibles nous bombardejos. Lluny d'acostar-se el fi de la violència, doncs, sembla que l'ofensiva es mantindrà.
Els bombardejos israelians s'enduen vides de persones civils i també infraestructures de, literalment, vital importància. I és que la seva destrucció o greu dany implica que la població no tingui accés a aliments, aigua o serveis sanitaris. La responsable d'acció humanitària d’Oxfam Intermón, Barbara Mineo, afirma que des de l'entitat i les organitzacions amb les quals es treballa al terreny, "s’està treballant per fer funcionar els serveis, però la inseguretat dificulta que arribi ajuda".
Segons explica Mineo, les organitzacions locals s'han vist obligades a suspendre la distribució de clor per potabilitzar l'aigua com a conseqüència de la violència. A hores d'ara, assegura, el 90% de l'aigua a Gaza ja no és segura per beure i s'ha hagut de tallar el subministrament per a 100.000 persones degut a que l'oleoducte del Camp de Refugiats de Beach i els pous han estat destruïts. Segons Acción contra el Hambre, unes 600.000 persones en total (un terç de la població de la Franja), corre avui seriós risc de perdre l'accés a l'aigua potable durant les pròximes hores.
El director mèdic de l'hospital, Ahmed Maná, afirma que no podrà donar servei a unes 360.000 persones. Les carreteres són massa perilloses per viatjar i com a mínim 32 escoles han estat afectades pels bombardejos.
El comissionat general de l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA) visitava el passat dilluns la Franja de Gaza per observar la situació i demanar el fi de la violència. No gaire més s'ha fet institucionalment des de cap lloc per posar fi al que és una guerra. La violència i la situació d'extrema emergència humanitària per a la població civil, continua, i la dificultat de les organitzacions per donar-hi resposta, creix.
Què s'hi pot fer?
Hi ha organitzacions que des de diferents àmbits treballen per avastir la població civil d'aigua, aliments o atenció sanitària. En aquest sentit, es poden fer donatius a Metges Sense Fronteres, Rumbo a Gaza, Acción contra el hambre, Oxfam Intermón o a través de les Nacions Unides.
D'altra banda, Amnistia Internacional ha engegat la campanya #CivilesBajoFuego #CiviliansUnderFire a les xarxes socials per mostrar el rebuig internacional a l'atac contra els drets humans que s'està produint a la Franja de Gaza.
Contingut relacionat
Gaza: una población en estado de sitio, Crònica de Metges Sense Fronteres
Israel/Gaza: davant de l'augment de victimes civils, l'ONU ha d'imposar un embargament d'armes i encarregar una investigació internacional, article d'Amnistia Internacional
Israel demana a 100.000 palestins del nord de Gaza que abandonin les seves cases, notícia Ara.cat
¿Qué va a pasar ahora en Gaza? Article d’opinió a El País de Robert Tuner, ara a Gaza
Afegeix un nou comentari