Entitats àrabs reclamen l’alliberament de les saudites empresonades per conduir

iWith.org
Autor/a: 
Júlia Bacardit
 Font: Latuff 2011
Font: Latuff 2011
 Font: CC BY
Font: CC BY
 Font: gc4hr
Font: gc4hr
 Font: Saudi Woman Weblog
Font: Saudi Woman Weblog

Entitats àrabs reclamen l’alliberament de les saudites empresonades per conduir

Autor/a: 
Júlia Bacardit
iWith.org

Resum: 

Una carta a les autoritats saudites reclama l’alliberament immediat i la integritat física de les activistes preses pel dret a conduir, que segons un decret reial ha d'entrar en vigor aquest juny.

Loujain al –Hothlouol, Eman al-Nafjan i Aziz al-Yousef van ser detingudes amb altres activistes a l’Aràbia Saudita el mes passat i s’enfronten a penes de fins a vint anys de presó. Mentrestant, el rei ven idees de canvi i les organitzacions clamen per l’alliberament de les dones.

Loujain al –Hothlouol és la cara de les dones activistes a l’Aràbia Saudita, i ja fa anys que el New York Times la va entrevistar per un documental sobre dones polítiques al país del Golf. El 2014, al-Hothlouol va fer el recorregut des dels Emirats Àrabs fins a l’Aràubia Saudita sola en cotxe, motiu pel qual va rebre un càstig de 73 dies de reclusió en un centre juvenil.

Des del 15 de maig fins ara almenys 12 persones defensores dels drets humans i de les campanyes #Oct26driving, #Right2Drive i #IAmMyOwnGuardian, que pretenien canviar la situació de les dones saudites començant per la prohibició que tenen de conduir.

L’any 1990, les saudites ja es van organitzar contra la prohibició de conduir, i van organitzar una marxa que va costar la feina i el passaport a 47 de les activistes, d’entre les quals 3 doctores universitàries han procedit amb la lluita i també han estat empresonades i alliberades posteriorment en el decurs dels últims mesos.

El jove monarca Mohammad Bin Salman, que ven una imatge de si mateix com a rei progressista, s’atribueix el mèrit d’unes reformes que permetran que les dones saudites puguin conduir. El setembre del 2017, L’Aràbia Saudita va fer públic un decret segons el qual les saudites podran conduir a partir del 24 de juny del 2018. Tot i així, les autoritats saudites van amenaçar les activistes, prohibint-los dur una vida activa a laes xarxes socials i concedir entrevistes.

Segons la xarxa àrab d’informació sobre el drets humans (ANHRI), els empresonaments que s’han produït al país des del gener passat responen a la voluntat de mantenir les esperances i el poder de les activistes a ratlla. Mentrestant, les tres dones mencionades al primer paràgraf continuen empresonades, sense contacte amb la família, sense advocats i sense que ningú sàpiga on es troben. Una de les presoneres, Eman al-Nafjan, és professora de lingüística i autora del blog Saudi Woman’s Weblog que podeu consultar aquí.

El passat 19 de maig, l’agència de premsa saudita oficial va donar a conèixer l’arrest de les 7 persones defensores, xifra que ascendiria fins a 12. En comunicats de premsa oficial i semi-oficial s’ha pogut veure les cares de les dones i dels homes defensors de la igualtat amb la paraula ‘traïdor’ escrita a sobre. Se'ls acusa de defensar el dret de les dones a conduir poc abans que la llei que ho permetrà entri en vigor al país.

Amnistia Internacional ha obert una campanya de firmes per l’alliberament de les activistes, i també ho han fet organitzacions com ISHR (International Service for Human Rights), que anima tota la gent que suporta la causa de la igualtat de gènere a escriure directament una carta o email al primer minsitre i rei pare.

La carta d’ISHR la signen entitats internacionals com el PEN Internacional, Human Rights Watch i també entitats nacionals com l’Association marrocaine des droits humains, la LligaTunisiana pels Drets Humans (LTDH) i moltes altres organitzacions del món àrab.

Afegeix un comentari nou