Àmbit de la notícia
Internacional

Fer o acollir voluntariat internacional?

  • Ernest Cañada impartint un curs.
  • Voluntaris internacionals en una entitat catalana.
  • Logotip del Fòrum de Turisme Responsable.
  • ACP, una iniciativa d'estades solidàries i més.
  • Logotip del Servei Civil Internacional.
  • El consum de comerç just, un voluntariat internacional "sedentari".
  • Setem, una alternativa de voluntariat internacional amb una llarga tradició.
  • Sodepau: epliquem la seva proposta en el text.

El món cada cop és més petit, i fer voluntariat fora del propi país cada cop és més habitual. A Catalunya trobem diferents actors socials que porten aquí voluntaris d’arreu del món, o bé els proposen anar arreu del món. En aquest article fem una mirada ràpida per donar-los a conèixer. I entrevistem a Ernest Cañada, expert en turisme responsable.

Introduïm els temes

 

Fer un voluntariat internacional és doncs una opció que a Catalunya s'ofereix, una eina de sensibilització sobre necessitats de països en desenvolupament, per la transformació social i pel creixement personal, sempre en partenariat amb organitzacions locals d'aquests països. I té diverses possibilitats, i en fem un recorregut per algunes, representatives. I també hi ha la possibilitat que les entitats acullin voluntaris de l'exterior, fem-ne un repàs ràpid.

 

Una opció: fer la maleta o la motxilla i moure's cap a espais de solidaritat a l'exterior: camps de treball, estades solidàries, turisme responsable o el Servei Voluntari Europeu (SVE), aquest per joves. I altres, l'acollida de voluntariat, com la de University Of Dreams, el mateix SVE, les beques de la Fundació IES Abroad o bé les propostes d'idiomes i voluntariat del Coined International.

 

  • Podríem incloure un voluntariat internacional que anomenaríem “sedentari”, a través de l'apadrinament (la Fundació Vicenç Ferrer i la Fundació Intervida són alguns exemples), l'acolliment d'infants sahrauís, o bé el consum de productes de comerç just. Però veurem el voluntariat internacional que comporta fer la maleta o la motxilla. O a la inversa, l'acollida de voluntariat internacional per part d'entitats amb diferents iniciatives.

 

Turisme responsable, sostenible o comunitari

 

Seguim amb l'anomenat turisme sostenible, responsable o comunitari. I ens ho explica Ernest Cañada, d'Alba Sud, expert en el tema. Veiem perquè assimilem el concepte turisme amb el voluntariat internacional. Li hem preguntat i ens ha respost:

 

  • “El turisme responsable l’hem d’entendre com a una aspiració: que l’activitat turística sigui sostenible des d’un punt de vista social, econòmic, mediambiental, cultural,… i per tant, implica la conversió d’aquesta voluntat en acció social per tal que això realment sigui així. Lluny de ser un segment més de l’oferta turística, el turisme responsable suposa: a) establir models de desenvolupament turístics sostenibles i específics per a cada zona de destinació; b) denunciar els impactes negatius que poden suposar determinades formes d’activitat turístiques i, per tant, solidaritzar-se i acompanyar les poblacions afectades; c) valorar i reclamar responsabilitat dels diferents actors implicats en l’activitat turística.”

 

  • “Els viatges solidaris poden formar part o no, depèn de com es gestionin, d’aquest moviment de turisme responsable que va molt més enllà. Per tal que la forma d’organitzar uns determinats viatges o alguna cosa que es pugui certificar com a tal, suposa la construcció d’un moviment social amb voluntat d’incidència global en el sector turístic.”

 

  • Quan li demanem per entitats catalanes referents en el tema, ens explica: “Fa més de sis anys que visc i treballo en aquest tema a Amèrica Central i segur que han aparegut a Catalunya entitats noves, o organitzacions que han avançat molt en el seu treball. Però penso que la feina de les ONG en relació al turisme encara està molt centrat en l’organització de viatges solidaris, i menys en una acció global sobre el sector. En qualsevol cas, hi ha entitats amb molta tradició que organitzen viatges a diferents llocs del món realment compromeses amb les poblacions locals, com Setem, Sodepau o l’Associació Catalana per la Pau, per citar-ne algunes. Per altra banda la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament juga un paper excel·lent per brindar informació i assessorament a les persones interessades en aquest tema i redirigir-les cap a diferents entitats en funció dels seus interessos. Penso que per altra banda cal destacar el treball que des de fa anys duu a terme Acció per un Turisme Responsable, una entitat compromesa amb un treball d’investigació i denúncia sobre el funcionament del sector, amb una línia molt semblant al que intentem fer des d’Alba Sud. A nivell estatal fa uns anys es va constituir el Foro de Turismo Responsable, que és la principal plataforma que aglutina les ONG interessades en el treball en l’àmbit del turisme.”

 

Fer voluntariat internacional

 

Parlant de voluntariat internacional en el sentit més estricte, tenim dues entitats capdavanteres, tot i que podem trobar-ne d'altres amb una llarga experiència -com Setem-, que organitzen camps de solidaritat en el sentit que apuntàvem en iniciar aquesta nota.

 

  • El Servei Civil Internacional ens explica: “Els camps de voluntariat són una eina per a la cultura de la pau a partir de la convivència intercultural. El treball i l’aprenentatge conjunt són un element clau. L’objectiu és col·laborar en un projecte de treball voluntari i de temàtica diversa –ecologia, art i cultura, infància, recuperació històrica, construcció de pau...–, amb l'acció conjunta de la població local i d’un grup d’internacionals”. Tot plegat comença amb un seminari de formació, continua amb la participació al camp de treball i acaba amb una trobada conjunta d’avaluació.

 

  • I Sodepau, en la mateixa línia, i en la línia d'altres organitzacions que munten espais solidaris a l'exterior, explica a la seva web: “Sensibilitzar i conscienciar sobre la problemàtica de la cooperació, el desenvolupament, la solidaritat, el comerç just, els moviments socials… són alguns dels temes i objectius. Un altre objectiu important és el de conèixer i compartir amb la població local, i permetre als participants la descoberta de la seva realitat quotidiana. Elaborem les estades en col·laboració amb associacions locals de desenvolupament social, de defensa de la dona, del medi ambient, dels drets humans, de les identitats col·lectives”.

 

Acollint voluntariat de l'exterior

 

  • I, per acabar, veiem iniciatives amb les que han treballat moltes entitats europees, entre elles algunes de catalanes, per exemple el Servei Voluntari Europeu (SVE), per joves, de la Unió Europea. Acollir joves voluntaris europeus en projectes d'entitats d'altres països, durant uns mesos; els beneficis són tant per l'entitat que acull com pels joves que hi participen.

 

  • I en un altre marc, la Fundació IES Abroad dóna resposta a les inquietuds solidàries dels estudiants nord-americans.

 

  • I a més: University Of Dreams gestiona els Dream Careers Internship Programs amb estudiants de Universitats de Chicago, New York, Boston, etc., que a més de venir a estudiar a les Universitats catalanes, complementen la seva immersió cultural amb activitats de voluntariat.

 

  • O Coined International, que inclou programes de voluntariat com a complement dels estudis d’idiomes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari