‘Food Relations’, la cuina com a vehicle comunitari i d’inclusió de persones immigrants

Autor/a: 
Laura Morral
Food relations vol compartir experiències culinàries entre persones de diferents orígens. Font: ABD
El projecte pretén fomentar el diàleg intercultural entre persones de diferents orígens.
El projecte és fomentar la inclusió de persones immigrants a través del menjar. Font: ABD
La presentació del projecte va tenir lloc el 16 de febrer a l'Hospitalet.
El projecte pretén fomentar el diàleg intercultural. Font: ABD
Els productes que s'utilizaran per cuinar els plats són 100% naturals.
Food Relations oferirà cursos de formació per a persones immigrants. Font: ABD
A 'Food Relations', el menjar és el vehicle per fomentar la inclusió de persones immigrants.

‘Food Relations’, la cuina com a vehicle comunitari i d’inclusió de persones immigrants

Autor/a: 
Laura Morral

Resum: 

L’Associació Benestar i Desenvolupament impulsa aquesta iniciativa europea juntament amb altres països per fomentar el diàleg intercultural a través del menjar.

L’alimentació és una necessitat humana bàsica que uneix a les persones més enllà dels seus orígens. Partint d’aquesta base, neix el projecte ‘Food Relations’, una iniciativa europea que pretén crear espais de participació social, intercultural i d’inclusió de persones immigrants a través de l’alimentació. Aquests espais poden ser des d’un hort urbà fins a la cuina comunitària.

A Catalunya, aquest projecte, que tot just es va presentar el passat 16 de febrer, està impulsat per l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). Aquesta entitat implantarà la iniciativa a Barcelona i a l’Hospitalet en el marc del projecte d’inserció laboral Comunitat Activa. En l’àmbit europeu i en paral·lel, ‘Food Relations’ s’està desenvolupant a les ciutats europees de Milà (Itàlia), Tessalònica (Grècia) i Friburg (Alemanya).

La responsable del projecte d’ABD, Mireia Munté, explica que la primera fase executòria del projecte consistirà a fer un curs de cuina comunitària per formar 15 persones de diferents orígens a l’Hospitalet.

“Aquestes persones rebran formació i tindran la possibilitat d’augmentar les seves competències i més oportunitats d’inserció laboral”, diu Munté. A través del curs, que anirà a càrrec de la Fundació Espigoladors, l’entitat crearà un producte gastronòmic i social i un receptari popular per posar en valor la diversitat gastronòmica que hi ha al territori.

Alhora, ABD organitzarà actes comunitaris per visibilitzar el projecte i les diferents relacions humanes que s’estableixen a l’entorn de la cuina. “Es tracta de generar iniciatives d’innovació social al voltant de l’alimentació”, apunta la responsable.

La primera d’elles va començar el 16 de febrer, dia en què ABD va fer la presentació del projecte a l’Hospitalet i va oferir una paella comunitària amb la col·laboració d’altres entitats de la zona com el Projecte ICI, Amics de la Gent Gran, el Consorci de Sanitat Integral i el Projecte Paidós. Tot això amb el finançament de la Comissió Europea a través del Fons d’Asil, Migració i Integració (AMIF). El projecte involucra un centenar de persones.

El següent pas, diu Munté, serà traslladar aquesta iniciativa a les escoles i a d’altres col·lectius i espais de la comunitat i fer un documental, que es presentarà el mes de setembre, sobre com neix el projecte i les experiències de cada país.

Afegeix un comentari nou