Ignasi Bartomeus: "L’ecologia no entén de fronteres ni fa separacions entre hàbitats"

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Entrevista a Ignasi Bartomeus de Sibecol Font: Ignasi Bartomeus
Bartomeus treballa entenent l’ ecologia de les interaccions entre plantes i pol·linitzadors.

Ignasi Bartomeus: "L’ecologia no entén de fronteres ni fa separacions entre hàbitats"

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

L'investigador de l’estació Biològica de Doñana és impulsor de SIBECOL, societat que agrupa ecòlegs de la península. El mes de febrer es va fer la primera conferència sobre ecologia ibèrica a Barcelona.

Primer de tot, què és SIBECOL?

SIBECOL es una societat que integra a tots els ecòlegs de la península ibèrica que treballen en àmbits teòrics, evolutius, en ambients terrestres, marins o en sistemes d’ aigua dolça. La col·laboració entre tots és imprescindible per afrontar, de manera òptima, els desafiaments científics i socials que estan relacionats amb el canvi global.

Aquesta organització s’ha creat fa poc. Per què?

Per raons històriques, hi havia diferents associacions dedicades a la investigació en ecologia a la península ibèrica. No obstant això, l’ ecologia no entén de fronteres ni fa separacions entre hàbitats. Per tant, era hora d’incrementar la transferència de coneixement entre tots els ecòlegs i guanyar força per posicionar-nos com a referent per afrontar els canvis que estem provocant a la terra.

Qui l’integra?

SIBECOL va ser promoguda per les Juntes Directives de diferents associacions científiques espanyoles i portugueses: l'Associació Ibèrica de Limnologia (AIL), l'Associació Espanyola d'Ecologia Terrestre (AEET), la Sociedade Portuguesa d'Ecologia (SPECO) i la Societat Espanyola d'Etologia i Ecologia Evolutiva (SEEEE). A més, la SIBECOL compta amb la participació d'ecòlegs marins pertanyents a diferents entitats ibèriques i està oberta a qualsevol professional que treballi en l’ àmbit de l’ ecologia.

És l’única plataforma d’aquest àmbit que existeix?

Altres països amb més tradició d’ investigació tenen societats ecològiques molt fortes, com per exemple al Regne Unit o Estats Units. Aquesta és la primera vegada que es fa un esforç d’aquesta envergadura al sud d’ Europa.

El camp de l’ecologia és molt ampli… Quines preocupacions comunes us uneixen als professionals d’aquest àmbit?

Un dels temes centrals és com podem mitigar i adaptar el canvi global que estem produint. Això inclou, per exemple, l’ increment de les temperatures o la destrucció d’hàbitat. Per això necessitem informació bàsica sobre com funcionen els ecosistemes i saber quines mides de conservació funcionen millor.

Aquest mes de febrer, vau fer la primera conferència inaugural d’ecologia ibèrica a Barcelona. Quins temes vau tractar i a quines conclusions vau arribar?

El primer congrés va ser un èxit amb més de 700 persones participants de tot Europa. Els temes van ser molt variats, però destacaria la gran participació d’ecòlegs i ecòlogues de diferents edats i amb interessos diferents que treballen per entendre el nostre ecosistema i la gran quantitat d’interaccions i idees que es van forjar al llarg d’aquests 4 dies.

Afegeix un comentari nou