Jose Carlos Sànchez: “El millor moment del projecte són les experiències compartides amb la població local”

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Dani Gallart
Jose Carlos Sànchez és el coordinador del disseny d'arquitectura del projecte. Font: Base A. Font: Font: Base A.
Jose Carlos Sànchez és el coordinador del disseny d'arquitectura del projecte. Font: Base A.
Compartir taula amb persones tan diferents però al mateix temps tan iguals, és una de les millors experiències dels projectes de cooperació internacional. Font: Base A. Font: Font: Base A.
L'escola necessitava urgentment una renovació integral en l’acondicionament de l’interior i el sistema sanitari d’aigua. Font: Base A.
L'associació ha treballat en països com Nepal, Índia, Senegal, Ghana, Bolívia i Grècia. Font: Base A. Font: Font: Base A.
L'associació ha treballat en països com Nepal, Índia, Senegal, Ghana, Bolívia i Grècia. Font: Base A.
L'objectiu és millorar les condicions de vida d'una comunitat rural a través d'una participació activa d'aquesta. Font: Base A. Font: Font: Base A.
L'objectiu és millorar les condicions de vida d'una comunitat rural a través d'una participació activa d'aquesta. Font: Base A.

Jose Carlos Sànchez: “El millor moment del projecte són les experiències compartides amb la població local”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

El coordinador de disseny d’arquitectura de Missió Kènia ens explica la tasca que estan realitzant des de Base A amb aquest projecte.

Base A és una associació sens ànim de lucre amb seu a Barcelona. L'objectiu principal de l’associació és contribuir a la millora de la societat mitjançant l'arquitectura com a eina transformadora social, és a dir, oferir suport tècnic treballant sempre amb materials locals i sostenibles i tenint sempre en compte l'arquitectura vernacular del lloc, diferent en cada país, en projectes de cooperació tant local com internacional.

L'entitat com associació neix el 2015, però prèviament, al 2011 s'estableix Base A com a col·lectiu d'estudiants que col·laboren en projectes de cooperació, en concret el primer projecte es fa al Senegal, país on hi ha una bona relació i bastants projectes realitzats.

Jose Carlos Sànchez, membre de la junta de Base A i coordinador del disseny d'arquitectura de Missió Kènia, ens explica de primera mà el projecte que estan desenvolupant actualment.

¿Com s’arrenca el projecte musicalia missió kenya?

Tot neix des de la iniciativa de Wendano Wa, associació catalana que ha estat realitzant un treball magnífic al poble de Kithunthi durant els darrers anys: des de portar material escolar fins a la realització d'un pou d'aigua. Una de les principals preocupacions de Wendano Wa és l'estat de l'escola i treballar en la seva millora dins del possible. És en aquest punt quan aquesta associació es posa amb contacte amb Arquitectes Tènics Sense Fronteres (ATSF) i Base A, i conjuntament, tirem cap a endavant el projecte.

Com és el procés un cop a Kènia?

En una setmana s'han de realitzar innumerables feines: informe de valoració de l'escola, recerca de materials locals, proveïdors, preus dels materials, eines i tècniques locals que es podran utilitzar durant el disseny i la construcció i, finalment, s'ha de consultar a la població local què en pensen i si creuen realment necessari la renovació de l'escola, ja que no oblidem que ells són els usuaris finals del projecte. Per tant, se'ns plantejava una setmana intensa de feina que no hagués estat possible de fer sense l'ajut i la col·laboració de la població local, en concret gràcies a Dominic, resident del poble que ens fa de guia i traductor, i a la família que ens acull durant aquesta setmana i comparteix amb nosaltres la seva taula.

Un cop a Barcelona, quin és el següent pas?

Un cop tornem, ens reunim les tres parts (Wendano Wa, ATSF i Base A) i es valoren els resultats obtinguts en l'informe. L'escola necessita urgentment una renovació integral en l’acondicionament de l’interior, el sistema sanitari d’aigua, l’estructura dels blocs d’aules i la capacitat perquè pugin tenir espai tots els nens.

Actualment com es troba el projecte?

Actualment, per una banda, estem realitzant el procés de disseny i desenvolupament de la nova escola de Kithunthi, ja que tot i que ja tenim un disseny bastant definitiu i avançat sempre s'han de polir detalls i valorar el procés constructiu. I per una altra banda s'està treballant en el finançament del projecte, on un dels principals projectes de finançament és el projecte MusicAula tot i que també s'estan fent molts altres actes paral·lels, entre d’altres la venda de merchandising, els tallers de diversos temes relacionats i la recerca de fons provinents de fundacions privades.

¿Quin objectiu voleu aconseguir?

El nostre objectiu és millorar les condicions de vida d'una comunitat rural a través d'una participació activa d'aquesta. Per nosaltres no es tracta únicament de construir una escola, sinó que la construcció d'aquesta és una eina per donar més suport en altres temes. Un dels nostres principals pilars de treball és la cooperació amb la població local, no dependre únicament d'uns treballadors qualificats sinó que els mateixos pares i mares cooperin en la construcció en certes activitats que no requereixin una mà qualificada.

¿Amb quines altres entitats col·laboreu per aquest projecte?

Les entitats impulsores que hi treballem som Wendano Wa com entitat treballant al terreny i que va ser la primera impulsora. També estem col·laborant amb els companys d'Arquitectes Tècnics Sense Fronteres amb els quals tenim molt bona relació i, entre tots dos som els encarregats de portar a terme el projecte técnic. Finalment l'associació BITLAB, els encarregats del projecte de finançament i experts en programes socials i culturals.

¿Quines altres iniciatives porteu a terme a l’organització?

L'activitat principal de l'associació va començar per la realització de projectes de cooperació internacional i s'ha treballat en països com Nepal, Índia, Senegal, Ghana, Bolívia i Grècia entre d'altres. Fa un parell d'anys es va obrir una altra línia de projectes de cooperació local amb Oasi Urbà per treballar en la ciutat de Barcelona amb col·lectius en risc de vulnerabilitat. També es realitzen tallers de formació en tècniques que l'entitat ha anat aprenent durant els anys de treball i s’ha establert una gran relació amb el Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPC.

¿Quin ha sigut el millor moment de base A, o quin és el millor moment durant el procés dels vostres projectes?

Podríem dir que actualment estem en un dels millors moments de l'associació: estem creixent pel que fa a socis i rebent un reconeixement en l'àmbit de professionals del sector de l'arquitectura. Respecte els projectes, sempre hem cregut que el millor moment, a banda del projecte arquitectònic, és qualsevol dels moments que els cooperants comparteixen amb la població local. Compartir taula amb persones tan diferents però al mateix temps tan iguals, és una de les millors experiències dels projectes de cooperació internacional.

¿Com es planteja el futur del projecte i de Base A?

Actualment Base A està creixent exponencialment: estem a punt d'obrir un nou local a Barcelona, s'han incorporat encara més coordinadors de projectes per poder treballar els nous projectes que entren i en general millors dinàmiques amb no només professionals de l'arquitectura, sinó també altres professionals que ens puguin ajudar en projectes de desenvolupament com psicòlegs, enginyers de telecomunicacions i enginyers agrònoms, entre d'altres.

Afegeix un comentari nou