La meitat de les persones que migren són dones, però s'invisibilitzen

Ravalnet
La publicació 'L'Europa que volem? Aproximacions feministes al gènere, la migració i la democràcia' analitza la relació entre migració i gènere Font: WIDE
La publicació 'L'Europa que volem? Aproximacions feministes al gènere, la migració i la democràcia' analitza la relació entre migració i gènere Font: WIDE

La meitat de les persones que migren són dones, però s'invisibilitzen

Ravalnet

Resum: 

Diverses organitzacions europees reivindiquen la importància d'aproximar-se als processos migratoris des d'una perspectiva de gènere.

Encara que la meitat de les persones que migren són dones, es tendeix a invisibilitzar-les. En el marc del projecte europeu 'L'Europa que volem', cinc organitzacions de diversos països han analitzat aquesta problemàtica i han publicat un document que porta per títol 'L'Europa que volem? Aproximacions feministes al gènere, la migració i la democràcia'. Pretenen que esdevingui un recurs útil per a l'educació de persones adultes.

Des dels anys 1960 les dones han representat aproximadament la meitat de les persones migrants. Fins als anys 90 els investigadors i investigadores no van tenir en compte el gènere en les seves recerques. Les dones no només eren invisibles per al món de la recerca, sinó que també per a les polítiques migratòries. Fins i tot ara, la percepció col·lectiva és que la persona migrant és un home. A la publicació afirmen que les dones migrants segueixen tenint poca veu i estan poc representades o absents als mitjans de comunicació i al discurs polític.

La discriminació estructural basada en el gènere afecta els patrons de migració als països d'origen, durant el procés de migració i en els països d'acollida.

Consideren que aquesta invisibilitat és problemàtica perquè el gènere afecta les causes i les conseqüències de la migració i afirmen que no tenir-ho en compte significa allargar les formes de violència que les dones migrants ja pateixen: "Per integrar el gènere en les polítiques de migració i acabar amb els seus efectes discriminatoris sobre les dones migrants, hem d'entendre aquests vincles i adoptar una perspectiva feminista i interseccional".

El projecte 'L'Europa que volem' ha permès que durant els anys 2017 i 2018, les cinc organitzacions europees que hi han participat hagin pogut intercanviar experiències, debatre sobre estratègies feministes antiracistes i conèixer bones pràctiques en l'àmbit dels drets de les dones migrants i refugiades i l'educació de persones adultes en els seus respectius països. Les ONG implicades han estat: WIDE (Austria), CEIM – Centro de Estudios e Investigación sobre Mujeres (Espanya), Le Monde selon les femmes (Bèlgica), GADIP (Suècia) i Karat Coalition (Polònia).

Afegeix un comentari nou