Àmbit de la notícia
Internacional

Les canyes de plàstic de les begudes, a debat per diferents ONG

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Logo de The Last Plastic Straw
    Logo de The Last Plastic Straw Font: The Last Plastic Straw
  • Canyes de plàstic
    Font: Pixabay
  • Estat del consum de canyes de plàstic als Estats Units.
    Estat del consum de canyes de plàstic als Estats Units. Font: The Last Plastic Straw
  • The Plastic Pollution Coalition cada vegada guanya més adeptes.
    The Plastic Pollution Coalition cada vegada guanya més adeptes. Font: The Plastic Pollution Coalition

Moviments globals arreu del planeta lluiten per sensibilitzar a la ciutadania sobre les conseqüències mediambientals i els efectes a la salut de l’ús d’aquest estri.

Cada dia es llencen 500 milions de palles de plàstic només als Estats Units. Això vol dir que cada any hi ha 175 bilions d’unitats d’aquest estri que van a parar als abocadors embrutant canals d’aigua i oceans, segons afirma l’organització The Last Plastic Straw. Aquest moviment global lluita per conscienciar al públic sobre "com és d’absurd aquest invent d’un sol ús, a més dels seus efectes perniciosos sobre la salut, el medi ambient, i els oceans". La seva missió és aturar gradualment l’ús de canyes de plàstic a bars i restaurants. Per aconseguir-ho, conviden als establiments a formar part del moviment per eliminar la contaminació derivada del plàstic amb una inscripció als menús: "Canyes disponibles sota petició".

El plàstic és un material sòlid derivat del petroli i dissenyat per tenir una vida molt llarga per la seva lenta descomposició. El 33% d’aquest material s’utilitza només una vegada i després es converteix en residu. Altres moviments com The Plastic Pollution Coalition (PPC) estan liderant iniciatives per canviar aquest model implantat. Tenen un objectiu principal: aturar la contaminació del plàstic i el seu impacte tòxic sobre els humans, els animals i en general els diferents ecosistemes. PPC es va fundar l’any 2009 com a plataforma per canalitzar i reforçar un discurs a través d’una comunicació estratègica i planificada. En aquests moments, ja tenen fins a 500 organitzacions no lucratives membres i una creixent coalició de persones que volen incrementar el coneixement sobre els efectes de la descomposició del plàstic i trobar solucions sostenibles.

Precisament, The Last Plastic Straw ja s’ha unit al moviment PPC. Altres entitats sense afany de lucre que també han volgut sumar-s’hi són Heal the Bay, Two Hands Project i Non-Toxic Revolution. PPC ja està duent a terme accions i, per exemple, han compartit guies per alliberar els restaurants, les escoles, les ciutats i els esdeveniments del plàstic. En aquest sentit, les polítiques i les regulacions del sector esdevenen una qüestió destacada. A més, el moviment també ha assenyalat la necessitat de redissenyar el producte, apuntant a la responsabilitat dels propis fabricants de l’estri per a les begudes.

 

Les editorials també estan publicant alguns llibres per sensibilitzar al públic. D’una banda, Plastic Free, escrit per Beth Terry, dóna alguns consells sobre com eliminar el plàstic en la vida diària. D’altra banda, Plastic A Toxic love Story és una història escrita per la periodista Susan Freinkel, un llibre que mostra l’impacte del plàstic a les nostres vides des dels seus inicis històrics, passant per la ciència i l’economia global.

The Last Plastic Straw s’està expandint a diferents restaurants de diferents països. Indonèsia, Austràlia, Filipines i els Estats Units en són alguns exemples. Algunes organitzacions similars que lluiten contra les canyes de plàstic són Be Straw Free i Straw Free. "Només en el Regne Unit, de mitjana 3,5 milions de clients de McDonalds compren una beguda que inclou una palla de plàstic. Això vol dir que 3,5 milions de palles es llencen només per part dels clients d’aquesta cadena", afirmen des d’Straw Wars. Amb l’original nom agafat de la saga de George Lucas, és la primera comunitat a Londres, concretament al Soho, que dóna suport al moviment contrari al plàstic amb la voluntat de crear un espai urbà més sostenible.

Finalment, l’ús de les canyes de plàstic s’ha convertit en un debat públic i cada cop més i més gent se suma a aquesta tendència. Les empreses sostenibles com BeOrganic, Glass Dharma Straws o Simply Straws podran substituir les canyes de plàstic? De moment, hi ha iniciatives com les esmentades anteriorment que estan elaborant alternatives amb material 100% biodegradable i provinent de fonts renovables.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari