Àmbit de la notícia
Internacional

Les demandes sobre justícia global de Lafede.cat als partits polítics

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • Polítiques en defensa dels drets humans, feministes, antiracistes o econòmiques són algunes de les línies d’actuació.
  • Diumenge 14 de febrer se celebren les eleccions al Parlament de Catalunya.
    Diumenge 14 de febrer se celebren les eleccions al Parlament de Catalunya.
  • Lafede.cat presenta ‘50 demanden per a la Justícia Global’ als partits polítics.
    Lafede.cat presenta ‘50 demandes per a la Justícia Global’ als partits polítics. Font: Lafede.cat

Polítiques en defensa dels drets humans, feministes, antiracistes o noves polítiques econòmiques i de control a les grans empreses són algunes de les línies d’actuació proposades per vetllar per la justícia global.

Diumenge 14 de febrer se celebren les eleccions al Parlament de Catalunya. Entitats com Lafede.cat volen assegurar que entre l’acció política s’hi troben els aspectes clau per a la justícia global, i que els grups polítics candidats a governar assumiran les responsabilitats que els pertoquen.

Coincidint amb la campanya electoral, Lafede.cat - Organitzacions per a la Justícia global ha fet arribar a totes les candidatures amb representació parlamentària aquest full de ruta amb recomanacions per als partits polítics per governar tenint present la justícia global.

“En un moment de pandèmia com el que estem vivint la federació recorda a tots els partits que la solidaritat internacional és una vacuna essencial per a un món en crisi multidimensional, i demana que es duguin a terme polítiques coherents amb els principis de la justícia global, definits a la Llei de cooperació internacional, tant en l’àmbit de l’acció de govern en el territori català, com a l’exterior”, expliquen des de l’entitat.

Des de l’organització intenten promoure un clima de no-discriminació durant la legislatura. A més, demanen a les forces polítiques amb presència al Congrés dels Diputats que col·laborin amb les demandes que impliquen fora de l’àmbit estatal, com la derogació de la llei d’estrangeria, fomentar polítiques d’asil, la cancel·lació del deute extern o la ratificació del Tractat sobre la prohibició d’armes nuclears.

“És innegable la responsabilitat del Parlament i el Govern de Catalunya envers la garantia dels drets humans, el desenvolupament sostenible, la igualtat de gènere i la resolució pacífica dels conflictes, tant a Catalunya com a l’exterior”, destaquen al text. “Exigim el compromís dels partits polítics a no utilitzar discursos que fomentin la discriminació de les persones per motius d’origen, ètnia o identitat cultural o sexual, l’odi o la xenofòbia”, demanen.

Les cinquanta recomanacions, en nou blocs temàtics 

Les recomanacions de ‘50 demandes per a la Justícia Global’ es basen en nou blocs temàtics: polítiques per a la justícia global, polítiques en defensa dels drets humans, feministes, antiracistes, noves polítiques econòmiques i fiscals, de control de les grans empreses, solidàries d’acció exterior, de pau, i polítiques educatives, culturals i comunicatives.

Des de Lafede.cat demanen, per exemple, la definició d’un nou model de cooperació catalana, una acció exterior feminista, simplificar la gestió de convocatòries, implementar mesures efectives de protecció per les persones que vetllen pels drets humans, treballar per l’eliminació de la discriminació o activar un procés de transició ecològica.

Recalquen, també, implementar mesures que ja estan contemplades en la Llei, com la creació del Centre català d’empresa i drets humans, que es troba en tràmit parlamentari; o el tancament dels CIE adoptant vies alternatives, com es va aprovar al Parlament el 2015.

“Les cinquanta demandes seran el full de ruta d’incidència de la federació durant la propera legislatura i la federació treballarà perquè tots els partits polítics que obtinguin una representació parlamentària les tinguin en compte en la seva acció política”, assumeixen des de Lafede.cat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari