Les exportacions europees d'armes, ara en una aplicació-web, d'accés lliure
Comparteix
Els països de la Unió Europea (UE) exporten anualment armament per valor de milers de milions d'euros, des d'armes lleugeres i municions fins a vaixells de guerra i aviació militar. Malgrat això, denuncia el Centre Delàs, de Justícia i Pau, “els ciutadans de la UE gairebé no coneixen aquest mortífer comerç”. Justícia i Pau és membre de l'ENAAT.
La nova aplicació sobre exportacions d'armes europees mostra totes les exportacions, en funció del seu origen, destinació i tipus d'equipament
Les dades que s'obtenen a través de l'aplicació són les dels informes de la UE sobre comerç d'armes dels països membres, sense les dificultats tècniques d'aquests informes. La web és de fàcil navegació per entendre les dades, i permet fer comparatives ràpides entre exportadors, països destinataris, tipus d'armament i anys, explica Justícia i Pau.
Les dades oficials són, però, incompletes i inclouen omissions: encara que les dades de la UE cobreixen tot l'equipament militar, no inclouen les dades d'exportació d'equipaments de “doble ús”, és a dir, material que podria ser utilitzat amb objectius militars o civils, i alguns països no proporcionen la informació sobre les entregues actuals, entre ells alguns dels majors proveïdors com Alemanya o Gran Bretanya, alerta Justícia i Pau. En alguns casos, les dades de la UE difereixen dels informes nacionals.
Justícia i Pau es felicita de la presentació d'aquesta aplicació, ja que permetrà lliure accés ciutadà a la informació sobre les exportacions d'armes europees, ja que “la Comissió Europea no ho fa”. L'aplicació és multilingüe, i es pot accedir des d'aquest enllaç.
Afegeix un nou comentari