Mario Cuenca: "Fer voluntariat repercuteix en la nostra identitat personal i social"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
Mario Cuevas Font: ONG Voluntariado
Mario Cuevas Font: ONG Voluntariado
Voluntària en un projecte a Nicaragua Font: ONG Voluntariado
Voluntària en un projecte a Nicaragua Font: ONG Voluntariado
Voluntari en un projecte a Jaipur (Índia) Font: ONG Voluntariado
Voluntari en un projecte a Jaipur (Índia) Font: ONG Voluntariado
Voluntària en un projecte a Perú Font: ONG Voluntariado
Voluntària en un projecte a Perú Font: ONG Voluntariado
Voluntari en un projecte a Guatemala Font: ONG Voluntariado
Voluntari en un projecte a Guatemala Font: ONG Voluntariado

Mario Cuenca: "Fer voluntariat repercuteix en la nostra identitat personal i social"

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

En Mario Cuenca de l'ONG Voluntariado ens parla de la necessitat de conscienciar-nos sobre la cultura del voluntariat en el context de la nostra social actual i els avantatges de dur a terme una tasca voluntària internacional.

Què és l'ONG Voluntariado?

ONGVoluntariado és una associació que es dedica a la gestió i coordinació de voluntariats internacionals a tota aquella persona que vulgui viure una experiència local a través d’una participació en un projecte.

Què oferiu en aquests moments?

Actualment col·laborem amb projectes locals ubicats a Llatinoamèrica (Guatemala, Perú, Nicaragua i Mèxic), a l’Índia i Tanzània. La majoria de projectes són de caràcter educatiu i socio-sanitari en què no busquem canviar projectes ni cultures, sinó adaptar-nos a ells i col·laborar sota les seves pautes i procediments. Òbviament, ajudem a la persona voluntària tant a gestionar el viatge com en l’arribada al país.

Què aporta fer un voluntariat internacional?

Ajudar als altres de manera desinteressada repercuteix també en la nostra identitat personal i social. Estimula en nosaltres l’autoestima, indueix el sentit de la pròpia competència i ens recompensa amb el plaer de contribuir al benestar de les persones i l’orgull de participar en el funcionament o millora de la societat. Totes aquelles persones que es consideren socialment útils o senten que tenen un impacte positiu en la vida d'altres, pateixen menys ansietat, dormen millor, abusen menys de l'alcohol o les drogues i persisteixen amb més tenacitat davant les dificultats quotidianes, que els qui se senten inútils o ineficaços.

El voluntariat ens ajuda a ser millors...

Exacte! En paraules de l'escriptora francesa Simone de Beauvoir, "la millor recepta per superar amb entusiasme i esperança els reptes que ens planteja la nostra irremeiable vulnerabilitat és dedicar-nos a persones, a grups o a causes; apreciar als altres a través de l'amor, de l'amistat i de la compassió; i viure una vida de lliurament i de projectes per mantenir-nos actius en el bon camí, fins i tot quan les nostres il·lusions s'hagin marcit". El voluntariat internacional hauria de ser una actitud davant les nostres vides no una sensació passatgera en un període determinat.

Quins són els requisits que ha de reunir una persona per fer de voluntària?

Varien en funció de la durada del voluntariat, tipus de projecte, cultura... A excepció dels projectes de l’àrea sanitària, la resta en què col·laborem no és necessari disposar d’una formació o una experiència concreta. Allò realment important és disposar d’uns certs requisits actitudinals com una alta capacitat d’adaptació, una ment molt oberta, ser una persona solidària, compromesa en el treballar en equip.

Hi ha voluntaris/àries que repeteixen experiència?

Sí, hi ha un 30% de voluntaris que repeteixen any rere any. La majoria prefereixen col·laborar en altres projectes i en altres països també per aprofitar i conèixer un nou país, una nova cultura... Rarament tornen al mateix lloc.

Com identifiqueu les ONG i els projectes amb qui col·laborar?

Primer de tot veiem quines són les zones d’escassos recursos més demandades per a fer-hi voluntariat. A partir d’aquí, fem un estudi previ de la seguretat de la zona, investiguem les característiques de projectes locals i les funcions i activitats que realitzen. Un cop filtrada la la informació d’uns 3 a 6 projectes, ens traslladem a la zona en qüestió per fer un visita personalment i col·laborar uns dies com a voluntari per a conèixer millor al projecte.

Com valoren les ONG locals la participació de les persones voluntàries?

Tots els projectes estan molt agraïts de l’arribada de voluntaris per diversos motius. Principalment, per l’intercanvi cultural que suposa l’experiència, pel recolzament en temes d’educació i sanitaris i per l’ajuda econòmica i material per part de les persones voluntàries.

Per acabar, com veus la cultura del voluntariat a nivell internacional?

Lamentablement a Espanya existeix a dia d'avui molt poca tradició de voluntariat en comparació de països europeus o dels Estats Units. En aquests països la participació ciutadana en termes de voluntariat aconsegueix un 65%, mentre que a Espanya és d'un 16% aproximadament. Aquestes dades haurien de dur-nos a una reflexió de la necessitat de conscienciar-nos de la cultura del voluntariat en el context de la nostra social actual.

Afegeix un comentari nou