Marta Cavallé: “L’estat dels oceans i de la fauna que els habita és preocupant”

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
experta en biologia marina
Marta Cavallé és experta en biologia marina.

Marta Cavallé: “L’estat dels oceans i de la fauna que els habita és preocupant”

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

Marta Cavallé és experta en biologia marina i coordina les organitzacions de pescadors artesanals de la Mediterrània a la Plataforma Europea, ‘Life Platform, low impact fishers of Europe’.

Explica’ns què es LIFE i què fa?

L'objectiu primordial de LIFE és el de proporcionar una veu clara i coherent en l’àmbit europeu per a la majoria silenciosa dels pescadors europeus de petita escala que utilitzen arts i mètodes de pesca de baix impacte, però que han tingut històricament una mancança de representació eficaç a Brussel·les i fins i tot a nivell dels Estats membres.

Com funciona?

La nostra missió és portar els pescadors artesanals de la perifèria al centre de les decisions. No han tingut veu a Europa i creiem que, recuperant aquesta veu, poden impactar i ser actors de canvi en el seu medi.

Per què aquest tipus de pescadors?

A nivell europeu la pesca es fa a gran escala. Normalment amb vaixells de molta eslora que utilitzen tècniques de més impacte per al medi marí, tals com l’arrossegament. Nosaltres treballem amb la pesca més petita, que anomenem ‘family busines’, on el capità és a bord del vaixell. Aquest tipus de pesca utilitza una varietat de captura més selectiva que va en funció de l’any i l’impacte ambiental és menor. Creiem que aquestes veus tenen molt a dir a Europa i cal treballar-les perquè hi hagi un canvi.

Què es vol canviar?

Els mars estan sobreexplotats. Hi ha molta sobrepesca a nivell mundial. Pensa que el 90% de caladors al mediterrani que estan avaluats estan sobreexplotats. Pesquem malament i no hi ha cap control.

El model de gestió pesquera es fa de dalt cap a baix. Creiem que si els pescadors estan involucrats en les decisions, aquestes, es faran més efectives i els pescadors seran més coresponsables. Per això hi ha d’haver una regulació de manera participativa.

Com ho feu?

LIFE opera a través d'una Junta Directiva de pescadors professionals de tot Europa, els quals són representants de les seves comunitats pesqueres locals. Les tasques del dia a dia les porta el Director Executiu, amb el suport d’un equip de treball que té base a l'oficina de LIFE a Brussel·les o bé, regionalment, amb personal que proveeix suport a les organitzacions membre en el terreny.

Com veus, doncs, tenim gent que treballa amb nosaltres, colze a colze, amb les entitats. Oferim als pescadors formació per a què puguin realitzar treballs en l’àmbit polític, com per exemple, fer esmenes dels seus projectes i dir-hi la seva. També donem suport local i fem acompanyament dels seus projectes.

Parlaves de sobreexplotació del fons marí i sostenibilitat. Quin impacte ambiental té la pesca sobre el fons marí?

L’estat dels oceans es preocupant. La sobrepesca té un impacte, lògicament. Però això només és un factor. Al mar no només hi ha aquesta activitat directa sinó que també hi ha pol·lució, química, plàstics... Tot això ho anem incorporant a la cadena tròfica. La salut dels oceans i la fauna i flora que els habita es troba en una situació preocupant. I això, com a conseqüència posa en risc la salut pública.

Com?

La cadena tròfica ens passa cap a nosaltres i encara ens falta un bon recorregut per arribar a solucions col·lectives. Un pas important passa també cap a nosaltres, com a consumidors.

Què s’està fent?

Hi ha iniciatives socials per promoure menys consums de plàstics i els pescadors també fan d’ambaixadors d’aquestes iniciatives. Hi ha una gran organització ‘Zero Waste’ que promou tot tipus d’iniciatives sostenibles. Però, clar, aquestes iniciatives, sempre parteixen d’ONG. Falta traspassar-les en l’àmbit polític perquè hi hagi un canvi real i un canvi efectiu.

Has comentat més amunt que l’estat dels nostres mars és preocupant... Fins a quin punt?

Hi ha tres factors determinants: la sobrepesca, la contaminació i el canvi climàtic que està transformant la dinàmica i el comportament del fons marí. Tot això té conseqüències en els microorganismes, els corrents d’aigua… es parla molt del nivell del mar, però això no és el veritable problema. Les corrents marines estan canviant, les temporalitats de les espècies estan canviant... A més a més, hi ha espècies noves que passen a ser invasores amb totes les conseqüències que això comporta. En general, l’ecosistema marí s’està transformant i ens hem d’adaptar a ell.

Quin d’aquests tres factors és el més preocupant?

Nosaltres estem més especialitzats amb el tema de la sobrepesca però sempre recordem que el problema no només és la sobrepesca sinó també la contaminació (brossa, plàstics...).

Per això, estem engegant una campanya –que encara és molt embrionària- perquè els nostres pescadors membres siguin sentinelles del mar i recullin la brossa. Amb això volem aconseguir tenir com laboratoris flotants o observatoris per recopilar dades sobre contaminació i detectar el nivell de l’estat dels nostres mars. Amb aquesta campanya volem que els pescadors puguin tenir un paper actiu en la preservació del medi.

Hi ha voluntat política per revertir aquesta situació?

Costa molt. La setmana passada hi va haver una conferència europea sobre pesca artesanal al mediterrani a la qual van acudir ministres de diferents països. En aquesta conferència es va acordar un pla d’acció per reforçar la pesca artesanal.

Nosaltres tenim un pla avalat pels estats membres però ara cal implementar-ho i que es tiri endavant. Per això, treballarem amb tots aquests estats que avalen el pla per aconseguir-ho.

Afegeix un comentari nou