Més del 70% dels conflictes que es resolen ho fan gràcies a les negociacions i amb acord de pau, segons l’EcP

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Més del 70% dels conflictes que es resolen ho fan gràcies a les negociacions i amb acord de pau, segons l’EcP

Resum: 

Durant el 2014, Sudan del Sud, Moçambic i Filipines han firmat acord de pau. La cara fosca de la realitat és que més del 50% dels processos de negociació celebrats durant aquest any, no han tingut èxit, segons l'Escola de Cultura de Pau.

El director de l'Escola de Cultura de Pau, Vicenç Fisas, publica cada any des del 2006 l'Anuari de Processos de Pau, que recull l'anàlisi sobre l'estat i evolució dels processos de negociació dels conflictes més significatius que han tingut lloc durant l'any.

Segons l'Anuari del 2015, dels 112 conflictes en curs durant els últims 30 anys que s'analitzen, només 59 han finalitzat. Encara hi ha, per tant, un escenari preocupant i urgent, perquè la majoria de conflictes en marxa no s'han resolt.

Sense treure-li importància a la crua realitat, l'Anuari revela paral·lelament una segona dada tant útil com interessant de cara a resoldre conflictes en un futur. I és que d'aquests 59 finalitzats, un total de 44, és a dir, més d'un 74% ho han fet amb un acord de pau i només 11 (el que suposa un 18,6%), a través d'una victòria militar d'una de les parts.

Així doncs, malgrat que el percentatge de conflictes resols no arriba a la meitat, és reveladora la reafirmació de la via de negociació com a mitjà per resoldre'ls.

Els processos de pau, avui

L'anuari analitza els conflictes en què s'han dut a terme negociacions per arribar a un acord de pau, al marge de si les negociacions estan formalitzades o no i de la fase en què es trobin, (preliminars, exploratòries o estancades).

Dels conflictes existents avui al món, un 34% no es troben encara en fase de negociació. Durant el 2014, malauradament més del 50% de les negociacions no van tenir èxit, dada que evoca a un balanç molt negatiu de la realitat mundial.

La llum del 2014 la van aportar Sudan del Sud, Moçambic i Filipines, tots tres països on sí s'hi van firmar acords de pau.

Destaca el cas de Filipines, cas en el qual després de 17 anys de negociacions i més de 4 dècades de conflicte armat, es va firmar l'Acord Global sobre Bangsamoro. El MILF va anunciar que pràcticament havia finalitzat els tràmits per formalitzar la creació d'un nou partit amb la intenció de concórrer a les eleccions de 2016. MILF i Govern van decidir implementar una "normalització", consistent en la creació d'un Comitè Conjunt de Normalització, una Comissió de Justícia Transnacional i Reconciliació, un Comitè Conjunt sobre Pau i Seguretat i una Comissió Independent per a l’entrega de les armes. El procés de desarmament es durà a terme de forma gradual i en compliment de l'acord de pau.

L'Anuari inclou també la dada sobre les negociacions entre el Govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC, a Cuba, que són les que mantenen un millor ritme al món pel que fa a freqüència de les rondes negociadores.

Afegeix un comentari nou