Àmbit de la notícia
Internacional

Metges Sense Fronteres exigeix la fi de les detencions de persones refugiades a Líbia

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar (iWith.org)
  • Rescat de persones refugiades al Mediterrani.
    Rescat de persones refugiades al Mediterrani.
  • Detenció de persones refugiades a Líbia.
  • Logo de Metges Sense Fronteres.
    Logo de Metges Sense Fronteres.

Segons l’OIM hi ha 7.100 persones detingudes als 27 centres gestionats per la Direcció per Combatre la Migració Il·legal. 

Metges Sense Fronteres (MSF) ha demanat la fi de les detencions de persones refugiades i sol·licitants d’asil a Líbia. Fa un any que l’organització humanitària atén  a més de 1.000 persones detingudes cada mes que, segons afirmen, viuen retingudes en centres de detenció de Trípoli en condicions inhumanes i indignes. Aquestes detencions descrites com arbitràries per l’ONG estan provocant infeccions respiratòries, problemes a la pell i afectacions en el tracte urinari a més de diarrea aquosa aguda.

Segons l’Organització Internacional de les Migracions (OIM), actualment hi ha més de 380.000 persones migrades a Líbia i prop de 7.100 persones detingudes en els 27 centres gestionats per la Direcció per Combatre la Migració Il·legal (DCIM). La majoria de persones detingudes creuen el desert procedent de l’Àfrica subsahariana per arribar a Europa a través de les costes líbies. L’ONG internacional ha afirmat que l’any 2016 van arribar a fer aquesta ruta fins a 300.000 persones.

Els centres de detenció al país no tenen les condicions adequades per garantir unes condicions dignes i MSF ha afirmat que tampoc tenen un registre formal i d’arxiu dels detinguts, la qual cosa dificulta el seguiment mèdic de les persones internes. “D’un dia per l’altre, les persones poden ser transferides d’un centre a un altre o alguns pacients simplement desapareixen”, constaten en un comunicat. De vegades no tenen espai per dormir i les habitacions pateixen pobresa energètica, sense llum ni ventilació. Una altra de les mancances que critiquen és la manca d’una alimentació adequada amb casos d’hospitalització urgent.

A més, l’accés dels equips de Metges Sense Fronteres als centres és limitat quan hi ha combats entre milícies armades a la capital del país. Algunes de les instal·lacions són inaccessibles per MSF a causa de la violència i la inseguretat. De mitjana cada setmana intenten visitar set centres de detenció diferents que estan sota el control del Ministeri de l’Interior. En total, han visitat 16 centres des que van començar les activitats el juny del 2016.

A banda de Líbia, MSF també ofereix assistència mèdica a persones refugiades i migrants a Misrata en 4 centres de detenció, projecte iniciat a principis del 2017. Cada mes els equips de l’organització realitzen al voltant de les 100 consultes.

Metges Sense Fronteres ha treballat a Líbia des de l’any 2011 en un país castigat per la guerra i per la crisi econòmica. Entre les diferents tasques que realitzen en els centres públics de Líbia destaquen l’atenció pediàtrica, ginecològica i obstètrica, així com serveis de salut mental a Bengasi. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari