Àmbit de la notícia
Internacional

La societat civil participa en les negociacions del Tractat de comerç d'armes

  • Armes. Un comerç lucratiu al qual no molts països volen renunciar
  • Les ONG han participat en la Conferència
  • La Conferència Internacional sobre Comerç d'Armes, en la corda fluixa
  • Les ONG han tingut presència, ara falta veure la incidència

Les reunions sobre el Tractat es realitzen fins els dies finals de juliol. De moment 73 països li donarien suport, però cal comptar amb les reticències dels governs d'Estats Units, Xina, Rússia, França i Regne Unit, i el bloqueig d'Egipte, Algèria i Síria. Hi participen 250 persones en representació de la societat civil global. Caldrà superar la reticència dels països que voldrien un text feble i poc vinculant.

Es mantenen els dubtes sobre l'abast final del Tractat. Les negociacions per una normativa per regular el comerç d'armes es fan a Nova York, amb la participació de 193 estats i 250 representants de la societat civil. Un acord final resultarà, segons les ONG participants, incert i de petit abast, feble i poc vinculant.

 

La lectura positiva és que 73 països han emès una declaració que va en la línia de les exigències de les ONG participants

 

Entre els 73 països que han declarat que volen un Tractat robust i vinculant està Espanya, Mèxic, els països nòrdics i els de l'Àfrica subsahariana, entre d'altres. El conjunt de països a favor d'un Tractat robust ha emès una declaració a cinc dies del final de les negociacions.

 

Aquesta declaració està en la línia de les demandes de les ONG, apostant per un Tractat que prohibeixi les transferències d'armes en cas que estiguin en un context de risc de violació dels drets humans, del dret internacional o que contribueixin a la persistència de conflictes armats. La declaració també estableix que el Tractat reguli no només les armes pesants sinó també les armes lleugeres i les municions.

Llegeix l'últim post al respecte de Jordi Armadans, de la Fundació per la Pau

A més dels estats que bloquegen els acords, els cinc països del Consell de Seguretat de Nacions Unides (Estats Units, Rússia, Xina, França i Regne Unit) volen un acord de mínims desprès de gairebé un mes de negociacions. Un acord que no inclogui criteris de dret internacional humanitari, de corrupció, de desenvolupament socioeconòmic i de violència armada en les transferències d'armes, tal com exigeixen els països més favorables al Tractat, i les ONG, com la Coalició internacional Armes sota Control.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari