Àmbit de la notícia
Internacional

#NoMoreLimits, la campanya global pel Dia de la Higiene Menstrual contra l’estigma

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Josep V. Marín
  • #NoMoreLimits
  • #NoMoreLimits  #MHMDUg18
  • #NoMoreLimits #MHMDUg18

L'estigma contra la menstruació segueix sent un entrebanc per a dones i nenes arreu. Avui se celebra el Dia de la Higiene Menstrual i diverses organitzacions ofereixen activitats vinculades amb el tema.

Una de cada 10 nigerianes se salta escola per la menstruació; a Uganda, la manca de lavabos privats i condicions higièniques pertinents implica que moltes no vagin a escola; segons la pràctica hindú del chhaupadi, les dones són ‘impures’ durant la menstruació.

La cultura de la vergonya combinada a l’escàs accés a recursos higiènics bàsics deriven en un absentisme escolar que impedeix que bona part de la població global de noies explori plenament el seu potencial.

Per combatre aquestes realitats i sensibilitzar sobre el repte de la gestió de la higiene menstrual, el 28 de maig marca el quart Dia internacional de la Higiene Menstrual, diada establerta per la plataforma internacional MHD, una iniciativa de l’organització WASH.

A pobles de l'oest remot de Nepal, la pràctica del chhaupadi encara preval. El chhaupadi és una pràctica religiosa-social d'origen hindú segons la qual dones i noies són considerades impures durant la seva menstruació.

La ‘impuresa’ les fa subjectes a prohibicions com ara tocar aliments que han de consumir altres, portar aigua, assistir a l'escola i fins i tot entrar a la casa familiar, fet que les obliga a dormir al ras i les exposa a violacions i a la inhalació de fum del foc per escalfar-se.

Tot i que el govern de Nepal ha declarat fa una dècada il·legal el chhaupadi, la pràctica està molt instaurada en allò social-normatiu. Per això l'objectiu d'organitzacions de base com be artsy és apoderar les nepaleses a través de l'educació comunitària, la facilitació de copes menstruals menstruals Ruby Cup, donacions econòmiques particulars i kits d'higiene.

Des de la plataforma internacional Menstrual Hygiene Day es coordinen tots els actes vinculats a la diada arreu del món, com la xerrada sobre cicle menstrual que es farà a Cali, Colòmbia, o la trobada per repartir compreses i tampons a dones sense sostre o amb pocs recursos que es farà a la facultat de medicina de Penn, Pensilvània, EUA.

La plataforma MHD, que treballa en xarxa amb moltes organitzacions locals africanes i sud-asiàtiques, també ha elaborat un webinar per millorar el coneixement sobre higiene menstrual que comença aquest 31 de maig i està disponible aquí.

Sota els Hashtag #NoMoreLimits i #MHMDUg18, el proper 28 de maig les xarxes s’ompliran de missatges contra l’estigma menstrual, instaurada en moltes cultures i herència clara de concepcions patriarcals del món que alenteixen el desenvolupament femení i humà en general.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari