Àmbit de la notícia
Internacional

Nou grup de treball entre universitats europees per fer créixer el compromís social i el reconeixement de la participació

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Sessió de treball de les jornades a la UAB (Font: FAS)
  • Sessió de treball de les jornades a la UAB (Font: FAS)
  • Membre del grup explicant la universitat a la qual pertany (Font: FAS)

Un total de 6 universitats europees han posat en marxa un nou grup de treball amb l'objectiu de promoure el compromís i l'acció social. Aquesta setmana ha tingut lloc, a la UAB, la primera trobada.

Desenvolupar una xarxa d'intercanvi d'experiències i de formació en l'àmbit de l'acció social ha estat el principal objectiu de la trobada entre universitats europees, que ha tingut lloc els darrers 24, 25 i 26 de març a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La Fundació Autònoma Solidària (FAS) és l'organisme que ha impulsat la creació d'aquest grup de treball per tal, doncs, de millorar les estratègies de la participació dels joves voluntaris en el marc universitari.

En aquesta primera trobada del grup de treball, d'una banda, s'ha pogut conèixer diferents models de treball en matèria de voluntariat universitari, ja que cadascuna de les universitats participants ha exposat què fan i com. D'altra, s'han assentat les bases de futures col·laboracions, ja que a més del coneixement i l'intercanvi d'experiències del que cada universitat ja fa, l'element cabdal ha esdevingut el "què fer d’ara en endavant".

L'objectiu primer es focalitza en el treball en xarxa, és a dir, aprofitar les connexions entre universitats, entitats i projectes (com Erasmus+, per exemple), per promoure l'intercanvi i la col·laboració. En aquest sentit, tot i que de manera molt embrionària, es temptegen projectes com cursos comuns entre les universitats per donar eines i estratègies als estudiants voluntaris, trobades físiques entre els estudiants voluntaris de les universitats, intercanvi de personal o la creació d'una plataforma comuna a internet que aglutini les iniciatives socials de les universitats.

En una altra línia, un segon objectiu no menys important és el del reconeixement i l'acreditació de la tasca dels voluntaris i voluntàries de les universitats tant a nivell social com formal. Finalment, en la línia de seguir promovent i animant l'estudiantat a que s'impliqui voluntàriament pel canvi social es vol incidir amb els estudiants internacionals d'intercanvi, posant èmfasi així en la "glocal dimension", una actuació local amb perspectiva global.

La FAS ha impulsat les jornades utilitzant el nexe que té la UAB amb la Xarxa ECIU (European Consortium of Innovative Universities). ECIU és un consorci format per 11 universitats europees i 2 associades extracomunitàries que tenen com a eix vertebrador la innovació en diferents àmbits (estratègies educatives, recerca, tecnologia, etc.). A aquesta primera trobada hi han pres part la University of Aveiro (Portugal), la University of Lodz (Poland), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la University of Stavanger (Norway).

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari