NouSol demana col·laboració per impulsar un projecte contra la pobresa menstrual a Guinea Equatorial

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
NouSol demana col·laboració per impulsar un projecte contra la pobresa menstrual a Guinea Equatorial Font: NouSol
NouSol demana col·laboració per impulsar un projecte contra la pobresa menstrual a Guinea Equatorial Font: NouSol
L’entitat saltenca té en marxa una campanya de micromecenatge per ajudar a comprar set-centes calces menstruals per a nenes i joves de Kie-Ntem. Font: NouSol
L’entitat saltenca té en marxa una campanya de micromecenatge per ajudar a comprar set-centes calces menstruals per a nenes i joves de Kie-Ntem. Font: NouSol
“Menstruar no és un luxe, tampoc ho ha de ser per a les nenes de Guinea Equatorial”, evidencia la campanya per contribuir al projecte per reduir la pobresa menstrual. Font: NouSol
“Menstruar no és un luxe, tampoc ho ha de ser per a les nenes de Guinea Equatorial”, evidencia la campanya per contribuir al projecte per reduir la pobresa menstrual. Font: NouSol

NouSol demana col·laboració per impulsar un projecte contra la pobresa menstrual a Guinea Equatorial

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’entitat saltenca té en marxa una campanya de micromecenatge per ajudar a comprar set-centes calces menstruals per a nenes i joves de Kie-Ntem.

La Marató de 3Cat d’aquest 2023, que tot just s’acaba de celebrar i ha recaptat més de 5,7 milions d’euros, s’ha centrat en la salut sexual i reproductiva, una problemàtica massa sovint silenciada i estigmatitzada.

Gaudir de l’accés a productes sanitaris, a informació i desestigmatitzar el període menstrual també forma part de la salut sexual i reproductiva. De fet, moltes dones i nenes, especialment en països més vulnerables, es topen amb nombroses dificultats per accedir a informació i subministraments de productes d’higiene íntima.

És el cas de Guinea Equatorial, on l'anomenada pobresa menstrual és un problema de primer ordre que afecta dones, joves i nenes. En aquest país centreafricà treballa des de fa anys l’ONG saltenca NouSol, que té en marxa una campanya de micromecenatge per recaptar fons i destinar-los a finançar el projecte contra la pobresa menstrual que duu a terme des d’aquest mes de desembre a Guinea Equatorial. Més concretament a Kie-Ntem, on l’entitat té una delegació.

Menstruar no és un luxe, tampoc ho ha de ser per a les nenes de Guinea Equatorial”, evidencia la campanya per contribuir al projecte per reduir la pobresa menstrual, engegat de la mà de la Rusmila Okuale, presidenta de la delegació de NouSol al país africà.

Per canviar aquesta realitat que pateixen dones i nenes del país, l'ONG demana col·laboració ciutadana per recaptar almenys set-cents euros, que es destinaran a comprar calces menstruals per tal d’iniciar la prova pilot amb les nenes de l’escola Manantial Antonino, situada a la província de Kie-Ntem, al nord-est del país.

El projecte, però, no acaba aquí i preveu, durant les seves dues fases, implicar més d’una desena d’escoles i unes tres-centes cinquanta nenes d’aquesta província guineana. A banda dels fons recaptats mitjançant la campanya a migranodearena.org, l’empresa Xulacare, amb el suport de NouSol, formarà les nenes i joves perquè aprenguin a confeccionar les seves pròpies calces menstruals amb materials locals, i així tirar endavant una iniciativa d’emprenedoria per millorar la seva situació.

Pal·liar la pobresa menstrual a Guinea Equatorial i sensibilitzar a Catalunya

“Des de NouSol estem molt il·lusionades amb aquest projecte, ja que aquesta acció coincideix amb la campanya pionera a Catalunya i al món de lliurament de productes d'higiene menstrual gratuïts per a totes les dones de Catalunya”, explica l’Alondra Banderas, responsable de la captació de fons de NouSol i de la coordinació de la campanya a Catalunya, qui afegeix que això pot ajudar a generar “una major sensibilitat cap a les nenes i joves de tot el món que no gaudeixen de les mateixes oportunitats”, com és el cas de les beneficiàries de la iniciativa a Guinea Equatorial.

A través d’aquest projecte, sumen des de NouSol, es pretén “empoderar a les nenes i joves de Kie-Ntem perquè puguin gestionar les seves pròpies eines a l’hora de confeccionar calces menstruals, tant per a elles com per desenvolupar una emprenedoria pròpia”.

Lluitar contra la pobresa menstrual, com té per objectiu el projecte de l’entitat saltenca, és molt necessari en un context com el de Guinea Equatorial, en què dones, joves i nenes pateixen un greu problema en aquest àmbit i moltes d’elles es veuen obligades a exercir la prostitució i altres pràctiques extremes per aconseguir productes d’higiene íntima, destaquen des de NouSol.

Si donem un cop d’ull a les dades de l’Enquesta Demogràfica i de Salut del 2011, que recull NouSol, la prevalença d’embaràs adolescent al país s’enfilava fins al 45%. Així, als quinze anys el 12% de les joves són mares o estan embarassades, un percentatge que puja fins al 33,7% als setze anys, i a més del 68% als dinou anys. A més, només l’11,6% de les adolescents empra un mètode anticonceptiu modern.

Aquestes xifres situen Guinea Equatorial com un dels països de la regió amb un percentatge més elevat d’embarassos en la franja d’edat que va dels quinze als dinou anys, i especialment entre els divuit i els dinou. Des de NouSol recorden que el concepte de pobresa menstrual no existeix a nivell estadístic al país, per això cal acollir-se als indicadors de prevalença d’embaràs precoç, directament relacionat amb la pobresa menstrual.

Més enllà de la tasca que l’entitat duu a terme a Guinea Equatorial, el projecte també ha obert la porta a fer una feina de sensibilització sobre la pobresa menstrual amb alumnat de Catalunya.

Així, s’han fet tallers sobre aquesta problemàtica a dos instituts gironins i s’ha involucrat l’alumnat del departament de Màrqueting i Publicitat de l'IES Santa Eugènia, que ha dissenyat una campanya gràfica per recaptar fons que es presentarà el 8 de març al Centre Cívic de Santa Eugènia Can Ninetes, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. Igualment, l’alumnat dels cicles formatius de l’escola FEDAC Sant Narcís també donarà un cop de mà per recollir donacions per impulsar el projecte a Kie-Ntem.

Tot plegat, amb l’objectiu que les nenes i joves de Guinea Equatorial puguin viure la menstruació en condicions dignes d’higiene, alhora que es fomenta la seva autonomia per bastir un projecte vital. Perquè, com diuen des de NouSol, “les seves regles no són un luxe i totes les nenes tenen dret a créixer amb les seves necessitats bàsiques cobertes”.

Afegeix un comentari nou