Àmbit de la notícia
Internacional

Obertament fa que es parli de depressió pel Dia Mundial de la Salut

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Hernán María Sampietro, psicòleg social en un dels vídeos de la campanya. Font: Obertament
  • Logo d'Obertament. Font: Obertament
  • Testimoni del vídeo on es mostra que culpar a les persones no ajuda. Font: Obertament

L’entitat que lluita contra l’estigma se suma a la campanya de l’Organització Mundial de la Salut amb la iniciativa "Parlem de depressió".

"La depressió és comú i afecta persones de qualsevol edat, condició social i nacionalitat. Tot i així, l’estigma continua essent el principal obstacle per a la recuperació". Així es refereix Obertament a un trastorn que avui en dia encara no s’ha normalitzat entre la ciutadania i sobre el qual existeixen alguns tabús. En el marc de la campanya internacional que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha engegat pel proper dia 7 d’abril, Obertament s’hi ha volgut sumar amb la iniciativa "Parlem de depressió", amb la qual es pretén mobilitzar a l’acció i fer una crida a generar un diàleg obert sobre aquest trastorn.

L’entitat ha posat a disposició de la ciutadania diferents recursos i continguts a través del seu web en la qual es podran trobar càpsules audiovisuals, blogs amb històries de vida i testimonis en primera persona per tal de visibilitzar la depressió i trencar amb els prejudicis que hi van associats. Un d’aquests testimonis és l’Hernán María Sampietro, psicòleg social argentí que actualment viu a Barcelona. Amb aquesta campanya, Obertament persegueix tres objectius principals:

  • Fer conèixer de primera mà testimonis reals mitjançant informació viralitzada, entrevistes, reportatges i tertúlies en les quals, des de l’experiència en primera persona es trenqui amb l’estigma.
  • Informar sobre què és la depressió i quines són les formes més habituals de discriminació.
  • Difondre el missatge a tothom que estigui passant per un període de depressió per demanar ajuda i que els familiars, amics i companys de feina puguin donar-los suport.

L’OMS calcula que a escala global la depressió afecta a 350 milions de persones. "Hi ha pocs fenòmens tan estesos i tan poc entesos. Detectar una depressió a temps té molt a veure amb l’estigma i pot marcar la diferència per a la recuperació", destaquen des de l’organització.
 


Sovint les persones que pateixen depressió se senten avergonyides, jutjades o tenen fins i tot sentiments de culpa. Una idea que han subratllat des d’Obertament és que la simptomatologia no s’ha d’associar amb problemes quotidians o d’estrès generals, perquè es confon el trastorn amb una qüestió d’actitud. Per tal de promoure aquesta conversa, a banda dels recursos disponibles al web, Obertament ha preparat un acte obert el divendres dia 7 d’abril a les 19:00h.

El col·loqui se celebrarà al Centre Comercial FNAC El Triangle, situat a Plaça de Catalunya, i hi haurà la presència de l’escriptor Dídac Micaló, l’actriu i activista en salut mental Marta Nolla, l’escriptora Mabel Rodríguez i de l’Altre festival d’arts escèniques i salut mental. La moderadora serà el periodista Fidel Masreal. El hashtag per generar conversa sobre la campanya és #NoTinguisDepressio. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari