Àmbit de la notícia
Internacional

'Obrint fronteres' organitza una caravana cap a Melilla per denunciar violacions de drets humans a la frontera sud

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria
  • Cartell de la Caravana Frontera Sur
    Cartell de la Caravana Frontera Sur Font: Obrim Fronteres
  • Manifestació a Barcelona pel Dia internacional de les persones migrants
    Font: Robert Bonet
  • Agenda d'actes durant la Caravana Frontera Sur
    Agenda d'actes durant la Caravana Frontera Sur Font: Obrim Fronteres

La caravana, que dóna continuitat a la iniciativa que l'any passat es va desplaçar a Grècia, enguany fa camí cap a Melilla per visibilitzar i denunciar la vulneració dels drets humans a la frontera sud amb el Marroc.

L’any passat la primera Caravana 'Obrint fronteres' iniciava el seu camí cap a Grècia per denunciar “les dramàtiques conseqüències que les polítiques migratòries i de control fronterer europeu ocasionen sobre la vida de les persones migrants i refugiades”. Comptava amb centenars de persones procedents de diferents col·lectius de tot l’Estat Espanyol. L’experiència va servir per reforçar els vincles entre aquests col·lectius que enguany es retroben per encaminar-se cap a Melilla.

A partir del dia 16, més d‘un centenar de col·lectius en defensa dels drets humans de l’Estat Espanyol s'han tornat a posar en marxa des d'una vintena de ciutats en la Caravana 'Obrint fronteres' que finalitzarà al 22 de juliol a l’arribar a la frontera de Melilla. L'objectiu continua sent la denúncia de les polítiques migratòries i d'asil que apliquen la UE i els estats que la conformen, però aquesta vegada es posa l'accent sobre l'excepcionalitat jurídica que pateixen les persones migrants a la frontera entre l'Estat espanyol i el Marroc, sobretot els menors i les dones que són els més vulnerables i els que més discriminacions pateixen.

La Caravana vol denunciar la impunitat existent sobre la situació d'il·legalitat jurídica que l'Estat espanyol permet en connivència amb el Marroc a la seva frontera sud mentre Europa mira cap a un altre costat. I demana que “les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla deixin de ser, en la pràctica, fronteres intraestatals, que s'aturi la discriminació sobre les persones que sol·liciten asil en aquestes ciutats que sistemàticament veuen dificultat el seu trasllat a la península” tal com reclama en el seu manifest.

Amb aquests propòsits, la ruta de la caravana farà parada a Madrid, Sevilla, el CIE d'Algesires, Màlaga, Melilla i Almeria amb actes programats al carrer per sensibilitzar a la ciutadania.

La Caravana, que ha aconseguit convertir-se en una iniciativa transversal entre centenars de col·lectius d'arreu de l'Estat espanyol, aquest any inclourà una caravana feminista promoguda pel grup català Dones lliures en territoris lliures que vol “fer visible la presència de les dones en els processos migratoris i mostrar que elles són també protagonistes i subjectes polítics, i, alhora, aquelles a qui vulneren més sistemàticament tots els seus drets, patint la violència masclista en tota la seva amplitud i crueltat”.

Els col·lectius que promouen la Caravana des de Catalunya són, entre altres, Barcelona Refugi, Barris Refugi, CGT, FAVB, Irídia Centre per la Defensa dels Drets Humans, Stop Mare Mortum, Grup Feminista 'Dones lliures en territoris lliures' i SOS Racisme.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari