Oxfam Intermón presenta sis propostes per a l’acollida de persones refugiades

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Personal d'Oxfam amb persones refugiades. Font: Oxfam Intermon
Personal d'Oxfam amb persones refugiades. Font: Oxfam Intermon
Logo d'Oxfam Intermon. Font: Oxfam Intermon
Logo d'Oxfam Intermon. Font: Oxfam Intermon
Caixes amb les sis propostes entregades per Oxafm Intermon. Font: Oxfam Intermon
Caixes amb les sis propostes entregades per Oxafm Intermon. Font: Oxfam Intermon

Oxfam Intermón presenta sis propostes per a l’acollida de persones refugiades

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’ONG ho ha fet davant del Ministeri de l’Interior per exigir al Govern que compleixi amb el compromís de portar 17.337 refugiats.

Oxfam Intermón va presentar el passat dia 4 de juliol davant del Ministeri de l’Interior 6 propostes perquè el Govern espanyol compleixi amb el compromís d’acollir 17.337 persones refugiades abans del 26 de setembre de 2017. Aquestes propostes van dirigides concretament al ministre Zoido ja que des de l’organització creuen que Espanya troba excuses i aspira a la reducció de la quota d’acollida, a diferència d’altres països com Alemanya, França i Itàlia que estan accelerant els tràmits per reubicar a les persones refugiades.

En primer lloc demanen crear un model d’asil més descentralitzat, àgil i coordinat amb entitats locals i ajuntaments, adaptat a les necessitats dels refugiats i de les refugiades. En segon lloc, exigeixen més recursos humans i pressupostaris per a l’Oficina d’Asil, a més de contractar més experts que ajudin a agilitzar els tràmits de les sol·licituds d’asil a Grècia i Itàlia. Entre les sis propostes, també destaquen la necessitat d’obrir el programa de reassentament amb Jordània o de fer trasllats mensuals des de Grècia o Itàlia, complint amb la petició de la Comissió Europea. Per últim, l’ONG internacional també ha reclamat millorar les condicions d’acollida a Espanya perquè els refugiats vulguin venir i no vulguin marxar.

El director general d’Oxfam Intermón José María Vera va afirmar que “és una qüestió de voluntat política”. Espanya espera que la Comissió Europea rebaixi la quota de refugiats que li correspon de 17.000 a 7.000, segons va explicar el ministre Zoido. Aquestes declaracions són vistes per Vera com “excuses” que són “lamentables, vergonyoses i inacceptables”.

Segons afirmen des de l’organització en un comunicat, les sis mesures proposades pretenen desmuntar els falsos tòpics que giren al voltant de les persones refugiades. Des d’Oxfam Intermón afirmen que han sentit a representants del Govern dient que els refugiats no volen venir a Espanya o que no hi ha suficients candidats per a ser reubicats. Aquest fet el desmenteixen amb el cas de Grècia, on hi ha més de 60.000 persones que necessiten ser traslladades a un altre país, segons dades pròpies de l’ONG.

En aquest sentit, queden menys de tres mesos perquè expiri el termini compromòs pel Govern per assumir la quota de refugiats i refugiades. L’organització internacional també reclama que el Govern augmenti els mecanismes que permetin la seva arribada de manera legal i segura (visats humanitaris, reagrupació familiar, visats per a estudiants, etc...), a més d’incrementar la partida d’Ajuda Humanitària a 150 milions d’euros per cobrir les necessitats de les persones que ho necessitin.

Afegeix un comentari nou