Oxfam Intermón Trailwalker, impossible sense els 400 voluntaris

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Oxfam Intermón Trailwalker, impossible sense els 400 voluntaris

Resum: 

376 equips ho tenen tot llest per al repte Oxfam Intermón Trailwalker d'aquest dissabte 18 d'abril. Per poder fer realitat aquest ultratrail solidari, l'ONG compta amb el suport de 400 persones voluntàries.

L'origen del Trailwalker es troba en un exercici d'entrenament militar a Hong Kong. Fa més de 30 anys, Oxfam el va adoptar amb l'objectiu de transformar-lo en un repte esportiu i solidari. Avui és un desafiament esportiu que l'ONG porta a 16 indrets diferents del món. Un d'ells és la província de Girona, on la cursa es realitzarà aquest dissabte i diumenge, 18 i 19 d'abril.

Les setmanes i mesos previs, els equips participants han estat entrenant-se, d'una banda, i recaptant diners per a la lluita contra la fam, d'una altra. Així, ja han aconseguit més de 700 mil euros que es destinaran a més de 400 projectes de cooperació, acció humanitària, comerç just i sensibilització d'Oxfam Intermón, a 40 països.

Al llarg dels 100 quilòmetres de recorregut de l'Oxfam Intermón Trailwalker Girona, els equips es trobaran amb vuit punts de control. La gestió d'aquests punts, així com de la sortida i l'arribada, no seria possible sense un gran equip humà, que en gran part es composa de voluntaris i voluntàries. La responsable del Trailwalker, Elena Rodríguez, explica que les 400 persones voluntàries que participen a l'esdeveniment són indispensables i que s'hi impliquen molt: "L'èxit del Trailwalker és tant seu com dels que corren".

"Els municipis ajuden moltíssim"

La cursa passa per 10 municipis diferents. Precisament, els pobles i ciutats del recorregut han estat un factor clau en l'organització i coordinació de les persones voluntàries. Cadascun compta amb una persona responsable que fa una crida al voluntariat entre les entitats i persones del poble. S'encarrega de convocar-les i fer-ne el seguiment. A més, cada municipi acull una formació per als voluntaris, on reben tota la informació necessària sobre l'esdeveniment i sobre el seu paper.

Independentment, Oxfam també fa una crida al voluntariat a través dels seus canals de comunicació i altres plataformes, com ara, Hacesfalta.org. Una tercera forma d'aconseguir voluntaris és la pròpia organització, que a través del voluntariat corporatiu engresca els seus professionals a col·laborar en l'esdeveniment.

D'aquesta manera, el Trailwalker aconsegueix animar al voltant de 400 persones per fer els torns a la sortida, arribada i als punts de control de la cursa. Elena Rodríguez assegura que "hi ha punts molt actius, com Cassà de la Selva, Olot i Sant Feliu de Guíxols" on la gent s'anima de seguida a col·laborar. "On més costa és a Girona ciutat", però tot i així ja tenen tots els torns coberts.

El turisme esportiu i la solidaritat, claus d'èxit

Elena Rodríguez es mostra realment satisfeta amb la resposta dels municipis i de la ciutadania: "És un gran esdeveniment solidari i la gent s'hi implica molt". Té clar que "les ganes de que el teu poble participi en un esdeveniment solidari gran amb una organització de renom al darrera com és Oxfam" és un factor important que facilita aconseguir persones voluntàries.

Durant les setmanes prèvies molts dels participants s'apropen a la zona per conèixer el recorregut i entrenar-se. Hi van, a més, amb les seves famílies. Així, segons la responsable de l'ultratrail, el turisme esportiu que genera és un altre factor que valoren positivament els gironins i gironines a l'hora de col·laborar amb l'esdeveniment.

"Cada voluntariat és una experiència"

Tal com ens agrada fer a xarxanet.org, demanem a l'Elena que ens expliqui alguna experiència de voluntariat que li hagi arribat al cor en alguna altra edició. Assegura que n'hi ha moltes i que tots els voluntariats són especials, però destaca una de l'any passat, que aquest any es repetirà.

Des de l'Associació de Paràlisi Cerebral ASPACE participa a la cursa un equip, Aspace Camina, compost per terapeutes. Un grup de nois i noies amb paràlisi cerebral els va acompanyar l'edició passada i també ho faran en aquesta, tant per animar-los com per fer de voluntaris i voluntàries al punt d'avituallament. Un cop més, es demostra que per ser voluntari el que cal és l'actitud i aquests joves la tenen!

Afegeix un comentari nou