Preocupació per la situació dels pobles indígenes durant la pandèmia
Comparteix
Entitats d'arreu de l'Estat consideren que l'afecció sanitària, social i econòmica durant la situació actual és especialment greu en el seu cas, veient vulnerats els seus drets individuals i col·lectius.
Sis Coordinadores, federacions i xarxes, a més de quaranta organitzacions de solidaritat i cooperació internacional de tot l'Estat espanyol, han expressat la seva preocupació per la situació que estan vivint els pobles indígenes en el marc de la pandèmia de la Covid-19. Consideren que l'afecció sanitària, social i econòmica que pateixen durant aquesta situació és especialment greu, veient vulnerats els seus drets individuals i col·lectius.
Les organitzacions reiteren que la situació és molt greu i alerten que, donada l'especificitat dels pobles indígenes, la pandèmia no sols els afecta de manera concreta sinó que, en alguns casos, pot arribar a suposar la seva pràctica desaparició física. Afegeixen que aquesta gravetat posa en qüestió els avenços que els pobles indígenes han aconseguit en els últims temps si no s'articulen les polítiques i mesures necessàries per fer efectius aquests drets aconseguits i enfrontar l'amenaça de la pandèmia.
Per aquests motiu, mitjançant el comunicat 'Pandèmia, Drets i Pobles Indígenes', aquestes organitzacions sol·liciten a l'Agència Catalana de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, així com a les altres agències autonòmiques, l'AECID i, a través seu, al Ministeri d'Afers exteriors i Cooperació, a què puguin articular polítiques que coadjuvin a enfrontar aquesta situació.
Des de l'àmbit institucional, demanen al govern central, així com als autonòmics, que exerceixin la seva tasca diplomàtica i política cap als governs llatinoamericans perquè aquests articulin les mesures necessàries a fi de prevenir l'afecció del coronavirus als pobles indígenes des del respecte als seus drets individuals i col·lectius.
Les entitats catalanes que han signat el comunicat són LaFede.cat, Xarxa Teixint Resistències per les Defensores d'Amèrica Llatina i 12 organitzacions: alternativa Intercanvi amb Pobles Indígenes, Asociación Mujeres Migrantes Diversas, CIEMEN, CooperAcció, Ecologistes en Acció, Fundació Guné, Institut de Drets Humans de Catalunya, Justicia Alimentaria, Lliga dels Drets dels Pobles, Observatori ADPI, SETEM Catalunya i SUDS.
Pots accedir al comunicat sencer en aquest enllaç.
Crides a la solidaritat
Les entitats i organitzacions que donen suport a la demanda conjunta afirmen que reben informacions i crides a la solidaritat de tota Amèrica llatina. Per exemple, des dels pobles amazònics del Brasil o l’Equador, insisteixen en el risc que la pandèmia els afecti de forma més virulenta pel seu feble sistema immunològic cap a aquesta mena de pandèmies, així com les poques mesures de prevenció i tractament. Destaquen a més que les polítiques deixen la població desprotegida, una actuació que s'acosta al genocidi respecte als pobles indígenes.
Al Perú, Guatemala, Bolívia o Colòmbia la situació és igual de greu, i així ho fan saber les organitzacions, destacant que la repressió policial i militar ha crescut durant aquests darrers mesos en la majoria de països d'Amèrica llatina.
Afegeix un nou comentari