Quines associacions treballen amb persones refugiades a Catalunya?

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Quines associacions treballen amb persones refugiades a Catalunya?

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

La tasca del voluntariat i de l'associacionisme català fa possible el treball per atendre les necessitats dels i les demandants d'asil sigui possible. Coneix les entitats que hi han posat el seu coneixement i experiència.

Catalunya sempre s’ha caracteritzat per ser una regió solidària del món. En aquest sentit, el teixit associatiu català no ha parat de treballar i adaptar-se a les noves necessitats de la ciutadania que no han estat satisfetes ni des del sector públic ni des de l’àmbit privat. Des de l’any 2015, un dels temes que més s’ha posat sobre la taula és la gestió de l’acollida de refugiats a casa nostra, i les tasques de salvament i ajuda humanitària que s’han dut a terme als punts d’Europa on els refugiats han aconseguit arribar.

La ciutadania cada vegada pren més consciència i ONGs, Ajuntaments i altres organismes no lucratius s’interessen per saber com poden ajudar als refugiats. De les 16.000 persones que l’Estat espanyol es va comprometre a acollir, només n’han arribat 28. A Catalunya es poden acollir fins a 882 places segons la secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, fins a un supòsit de 1.800.

Sobre el terreny, ja hi ha desenes d’organitzacions catalanes que treballen amb persones refugiades a Catalunya. A continuació fem un recull d’algunes:

  • Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat: Té com a objectius la defensa del dret d’asil, dels drets de les persones refugiades i també dels drets de les persones immigrants. Treballen per afavorir els processos d’integració social i tenen dues grans línies d’intervenció: l’atenció a les persones refugiades i immigrants a través de programes socials, jurídics i ocupacionals i la defensa dels drets de les persones refugiades i immigrants a través de la incidència politicosocial i la participació.

  • Comitè Català de l’ACNUR: És el Comitè Català de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). Tenen com a missió protegir als refugiats a qualsevol part del món i per fer-ho envien avions i coordinen camions i vehicles amb ajuda, cobreixen les necessitats bàsiques de nutrició i atenció sanitària, i ofereix assistència legal.

  • Proactiva Open Arms: Són una ONG de Badalona que es dediquen a salvar vides al mar. A principis del mes de setembre van decidir traslladar-se a Lesbos per ajudar als refugiats que arribaven a les costes gregues. Han rebut diferents premis i reconeixements internacionals.

  • STOP Mare Mortum: Nascuda a finals d’abril del 2015, és una plataforma ciutadana que té per objectiu fomentar un canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries. La feina que fan es basa en dos eixos: la sensibilització i formació de la ciutadania i la incidència política.

  • Associació de Refugiats i Asilats de Catalunya: l’Aracs Solidaritat és una associació catalana que té com a finalitat ajudar als membres de l’entitat a explicar els seus problemes per reclamar els seus drets com a éssers humans. També fan conferències, col·laboren amb diferents organismes i fan difusió dels drets de les persones refugiades segons la convenció de 1951 i la Declaració Universal dels Drets Humans.

  • Lafede.cat: Formada per 116 organitzacions, va néixer l’any 2013. És una xarxa que promou l’acció col·lectiva de les entitats afiliades i treballen activament per aconseguir la justícia social i l’eradicació de les desigualtats a tot arreu.

  • SOS Racisme: és una associació que des del 1989 treballa en la defensa dels Drets Humans des de l’acció antiracista. Reivindiquen la igualtat de drets i oportunitats i fan sensibilització per denunciar el racisme en totes les seves manifestacions i espais.

  • Justícia i Pau: Treballa activament per sensibilitzar i informar a la ciutadania i contribuir a crear una opinió pública cada vegada més favorable respecte als drets humans fonamentals. Ofereix xerrades a entitats i escoles sobre la realitat i els drets d’immigrants i refugiats i la seva integració.

  • Fundipau: Fa investigació per la pau per conèixer les causes de la guerra i saber com evitar-les. Fa sensibilització sobre les persones refugiades i els motius que provoquen que hagin de fugir de casa. Des de 1983, treballen perquè cada vegada hi hagi més persones compromeses amb un món sense violència i en pau.

  • Creu Roja Catalunya: A Catalunya desenvolupa el Programa d’Atenció a Sol·licitants d’Asil i Refugiats, que ofereix una atenció integral des de l’àmbit social, psicològic, laboral, legal i necessitats bàsiques. Compta amb un programa de pisos socials i un altre d’ocupació dirigit a sol·licitants d’asil.

  • Fundació ACSAR: Fundada l’any 2005, aprofita la trajectòria històrica de l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda als Refugiats per aprofundir i donar prestigi al concepte d’asil a la societat actual. Col·labora amb diverses entitats de la societat civil, universitats i institucions públiques per fer sensibilització i formació.

  • ACCEM: és una ONG dedicada a millorar les condicions de vida de les persones que es troben en una situació vulnerable, especialment els col·lectius de refugiats, persones migrades o en situació o risc d’exclusió social.

  • Món Local Refugiats: és un projecte que dóna assistència en les rutes de fugida, suport als municipis de la ruta, planifica i gestiona l’acollida de refugiats i ofereix plans d’educació per al desenvolupament i sensibilització.

  • Asil.cat: és una entitat en xarxa que defensa el dret d’asil a Catalunya i que vol millorar les capacitats d’acollida i de reconeixement dels drets de les persones que han patit el desplaçament forçat. D’aquesta manera, vol enfortir el treball en xarxa i coordinar les accions d’incidència i mobilització social de les ONG membres.

Si voleu que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Comentaris

Molt bones,
Sòc un alumne d'integració social de l'Institut de La Bisbal d'Empordà, estem a punt de començar un petit treball de recerca el qual m'agradaría centrar en el tema de les persones refugiades a la provincia de Girona, m'agradaría saber si hi ha algun tipus de col·lectiu, organització, associació o semblant que treballi amb aquest col·lectiu per la zona per tal de poder posar-me en contacte amb ells/elles.

Moltes gràcies.

Hola Raúl,

A l'article pots trobar els enllaços de diverses entitats que treballen amb persones refugiades, tant en la provincia de Girona com a Catalunya en general.

Salutacions

Equip de Xarxanet

Afegeix un comentari nou