Quines entitats internacionals treballen en la protecció dels drets infantils?

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Els infants tenen dret a la identitat, a l’atenció especial, al joc, a la comprensió i l’afecte, a la protecció, a la salut, a la igualtat o a l’educació.
Els infants tenen dret a la identitat, a l’atenció especial, al joc, a la comprensió i l’afecte, a la protecció, a la salut, a la igualtat o a l’educació.
Logo de Pallassos Sense Fronteres.
Logo de Pallassos Sense Fronteres.
Infants amb els quals col·labora Smile Foundation, una organització a l'Índia.
Infants amb els quals col·labora Smile Foundation, una organització a l'Índia.
Cooperants de l'organització Plan International.
Cooperants de l'organització Plan International.
Alguns dels drets dels infants.
Alguns dels drets dels infants.

Quines entitats internacionals treballen en la protecció dels drets infantils?

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

La Convenció sobre els Drets dels Infants, aprovada l’any 1989, reconeix i guia el compliment de tots els drets amb la ratificació de 195 països.

Els infants, així com els adults i les persones grans, també tenen uns drets que les lleis i les institucions han de garantir. A tot el món, hi ha diferents organitzacions del Tercer Sector que treballen en l’àmbit de la infància i que, en aquest sentit, tenen la missió de preservar i vetllar perquè es respectin els drets infantils. Per comunicar aquests drets, hi ha un programa educatiu d’UNICEF anomenat Enreda’t, dirigit a professorat, educadors i educadores que té l’objectiu de promoure el coneixement dels drets de la infància i la construcció d’una societat globalment responsable.

Precisament, per protegir els drets dels nens i les nenes, les Nacions Unides van redactar un acord internacional conegut com la Convenció sobre els Drets dels Infants, aprovat el 20 de novembre de 1989 i ratificat per 195 països. Alguns drets que recull l’acord són el dret a la identitat, a l’atenció especial, al joc, a la comprensió i l’afecte, a la protecció, a la salut, a la igualtat o a l’educació.

Una gran xifra d’entitats internacionals a tot el món treballen en els seus respectius països per garantir la preservació i aplicació d’aquests drets. A continuació, es presenta un llistat amb algunes d’elles, entre les quals n’hi ha que també operen a l’Estat espanyol.

1. Feed the Children: creada per acabar amb la fam dels infants al món, va néixer amb la missió de donar recursos i esperança a aquells nens i nenes sense les necessitats bàsiques cobertes.

2. Pallassos Sense Fronteres: la seva missió és millorar la situació emocional de la infància que pateix les conseqüències dels conflictes armats, guerres o catàstrofes naturals.

3. KidsRights: treballen conjuntament amb infants per crear un món on els seus drets estiguin garantits i siguin capaços d’aprofitar les seves habilitats.

4. Educate a child: és una iniciativa global que té l’objectiu de reduir el nombre d’infants al món que no van a escola i garantir el seu dret a l’educació.

5. Save the Children: va néixer l’any 1919 amb l’objectiu d’ajudar a nens i nenes refugiades desplaçades a Europa per la Primera Guerra Mundial. Avui dia, treballa a 120 països amb la missió d’assegurar que es protegeixin els drets dels nens i nenes i tinguin les mateixes oportunitats.

6. Child Fund: l’organització protegeix el benestar dels infants mitjançant l’enfortiment de les seves relacions amb pares i mares, la comunitat, organitzacions locals, professorat, Administracions públiques, etc.

7. Plan International: treballa en més de 50 països en desenvolupament a Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i està present en 21 països donants. Els seus inicis van ser durant la Guerra civil espanyola, i tenia com a objectiu ajudar als nens i nenes que van quedar-ne orfes.

8. Bhai Nepal: petita ONG mataronina que treballa a diferents orfenats del Nepal per garantir els drets bàsics de nens i nenes i reconstruir els edificis afectats després del terratrèmol del 2015.

9. Smile Foundation: organització a l’Índia que beneficia directament a 400.000 infants i les seves famílies. Tenen projectes en educació, salut, oci i apoderament de les dones a 950 poblats remots i suburbis en 25 Estats del país.

10. Infància Sense Fronteres: és una organització no governamental que treballa dins del marc jurídic de la Convenció Internacional dels Drets dels Infants. Nascuda l’any 1998, treballen amb tres objectius principals: sensibilització de la societat, ajuda humanitària d’emergència i cooperació pel desenvolupament

11. Fundació Bernard Van Leer: es una fundació privada centrada especialment en els primers anys de la infància. A l’entitat pensen que fer petites accions en els primers anys de vida pot ajudar radicalment a canviar el futur dels infants.

12. Defence for Children: és un moviment internacional que promou i protegeix els drets humans dels infants. Les àrees amb les quals treballen són: justícia, treball infantil, violència contra els infants, infants en conflictes i tràfic d’infants.