Responsabilitat social corporativa, 'Passar a la banda ampla', article de Maria Prandi
Comparteix
'Cal passar de la banda estreta a la banda ampla en temes d'empresa i drets humans. Què vull dir amb això? Doncs que cada vegada hi ha més temes de drets humans que l'empresa hauria d'abastar. Aquest àmbit ja no se circumscriu com es pensava fa deu anys que l'empresa “compleixi amb la llei” sinó que les organitzacions han d'estar atentes al que succeeixi més enllà de les seves parets com, per exemple, en la seva cadena de subministrament, en la gestió de la seguretat en països amb contextos complexos o en les comunitats locals en les quals opera en qualsevol lloc del món'.
'Passar a l'ampla significa també que l'empresa ha d'aprendre a relacionar-se amb el món que li envolta de forma diferent no només considerant a les seves stakeholders tradicionals (clients, empleats i accionistes) sinó incorporant en la presa de decisions a tots aquells que, d'alguna forma, interactuen amb l'empresa, ja sigui de manera positiva o negativa. Per a això ha de saber que el conflicte és consubstancial i ineludible en totes les relacions i que segueix allí, fent-se més gran, quan vam tancar els ulls. Hem d'aprendre en la cultura empresarial que el conflicte (sense violència) és positiu perquè permet aprendre, avançar, transformar-se en una mica millor, construir altre tipus de relacions més sostenibles i vèncer la resistència al canvi que sovint tenalla a l'empresa en posicions que, a la llarga, no li afavoreixen.
Passar a la banda ampla significa, finalment, no només ser més transparent en el que a les polítiques de responsabilitat social empressarial es refereix també a establir mecanismes participatius que millorin la doble adreça de les relacions de l'empresa amb els seus interlocutors com es dóna en el context de les xarxes socials. Queda encara molt recorregut en aquest àmbit però hi ha empreses que ja comencen a desenvolupar pràctiques en aquest sentit.
Maria Prandi
Institut d'Innovació Social
Afegeix un nou comentari