“Rio+20: Una crida a la responsabilitat, una crida a l’acció”

 Font:
Font:
 Font:
Font:

“Rio+20: Una crida a la responsabilitat, una crida a l’acció”

Resum: 

Aquest és el títol d'un manifest del Fòrum Ubuntu que han signat personalitats com Adolfo Pérez Esquivel, Mário Soares, Federico Mayor Zaragoza, Noam Chomsky, Susan George o Arcadi Oliveres, entre molts altres, amb motiu de la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible (Rio de Janeiro, 20‐22 de juny de 2012). Us podeu adherir al manifest.

Els punts del manifest es poden resumir així:

Context:

  • Submissió dels governs d'arreu respecte als mercats financers, “suposadament anònims”, que aprofiten les mesures desreguladores i poden fer caure governs democràtics.
  • La naturalesa especulativa de gran part d’aquests mercats també s’acarnissa amb les matèries primeres, incloent les alimentàries, abocant a més milions de persones a la fam i la desnutrició.

“Paral·lelament, el món es troba immers en una altra crisi que amenaça la seva pròpia supervivència”:

  • “Els desafiaments que plantegen el canvi climàtic i la degradació ambiental, agreujats per uns patrons de producció i consum insostenibles, creixen de manera alarmant, sense que les actuals estructures de governança mundial siguin capaces de fer‐hi front”.
  • Rio+20: Es tracta d’un moment clau de l’agenda internacional, al que tots –també, sense dubte, la ciutadania– “hi hem de prestar una atenció molt especial”.

Són diversos els temes que formen part de l’agenda d’aquest encontre i que encara són objecte d’intenses negociacions. Des del Fòrum Mundial de Xarxes de la Societat Civil – Ubuntu es destaquen els següents:

Respecte als dos temes centrals, economia verda i marc institucional:

  • El concepte d’economia verda ha de referir-se, necessàriament, a un model de desenvolupament sostenible que incorpori una visió holística. “No és acceptable qualsevol promoció d’un model que, sota subterfugis, amagui una simple aposta per una major mercantilització de la natura”.
  • ”La reforma del marc institucional és evident i més urgent que mai”.

Respecte als altres temes de la Cimera:

  • Cal avançar en tot allò relatiu al concepte de justícia climàtica, sobre la base del principi de “responsabilitats comunes però diferenciades”. El manifest anomena la necessitat de progressar en qüestions com els mecanismes innovadors de finançament per al desenvolupament, i en especial la proposta d’una Taxa a les Transaccions Financeres.
  • “És imperiós l’establiment d’un marc jurídic que eviti l’especulació que afecta els preus dels aliments”.

Es pot llegir la totalitat del manifest, i adherir-se, en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou