Rosa G. Fruitós: "Una bona formació prèvia del voluntariat facilita que l'experiència sigui enriquidora"

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Rosa G. Fruitós: "Una bona formació prèvia del voluntariat facilita que l'experiència sigui enriquidora"

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

COCAT ofereix sessions de formació al voluntariat de Catalunya que marxa a l'estranger per realitzar un projecte. La Rosa, responsable de les formacions, ens explica la metodologia que segueixen per realitzar els tallers.

La Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (COCAT) és una plataforma d’entitats fundada el 2005 i integrada per aquelles entitats catalanes que organitzen camps internacionals des de fa més de 2 anys consecutius i que han volgut ser-ne membres. Els camps de treball que ofereixen al voluntariat internacional tenen uns denominadors comuns: la sostenibilitat, la inclusió, la igualtat, la solidaritat internacional i la participació social.

Prèviament a l'arribada dels participants als seus projectes, COCAT organitza sessions informatives i formacions per orientar-los de cara a aquesta experiència. En aquest sentit, tenen dos tipus de formacions: una pels voluntaris i voluntàries que van a països del Nord, i una altra pels qui van als del Sud. La Rosa García Fruitós, encarregada de coordinar les formacions, ens explica en aquesta entrevista quina metodologia fan servir, per què són importants, i com el voluntariat agraeix aquesta preparació abans de marxar.

1. Per què és important la formació del voluntariat internacional?

Les formacions són molt importants per a nosaltres, ja que d'aquesta manera podem garantir que el voluntariat vagi ben preparat cap al seu camp de treball. Així mateix tenim l’oportunitat de conèixer-nos cara a cara, i així les formacions esdevenen un moment on podem compartir les pors, els neguits i els dubtes envers el projecte. D'altra banda a les formacions comptem amb antics voluntaris que ens expliquen la seva experiència i els futurs voluntaris aprofiten per a fer-los preguntes. Amb les formacions pretenem crear un espai compartit d'aprenentatge i preparació per a poder gaudir del voluntariat internacional al màxim.

2. Com us organitzeu per fer les formacions, quina és la metodologia que feu servir?

El contingut que hem definit a les formacions es basa en l’experiència que hem anat adquirint al llarg dels anys. Hem anat observant tots els dubtes que es plantegen en general, les pors, les inquietuds, etc., i amb aquests factors hem dissenyat les dinàmiques que pretenen donar un punt de suport a tots aquests ítems, així com aprofitar per a tractar temàtiques que són importants per a COCAT i defineixen les nostres línies com a entitat: la sostenibilitat, la inclusió, el respecte a la diversitat, l'educació per la pau i la cooperació entre països.

Pel que fa a la metodologia, mirem de fer sessions amenes a través de dinàmiques, on treballem en petits grups i mirem d'incentivar que siguin els joves que amb les seves aportacions vagin construint les idees que compartim.

3. Teniu diferents tipus de formació. Una per a països del Nord, i una altra per a països del Sud. Explica'ns una mica.

Entenem que la preparació que podem oferir (i que des del nostre punt de vista és necessària) per a aquells que van a països del Nord no és la mateixa que per als del Sud per la simple raó que, els països del Sud ofereixen una diferència cultural molt gran. La formació per a aquells qui van a països del Nord no és obligatòria (tot i que és molt recomanable) i dura unes tres hores aproximadament. En canvi, les formacions per anar al Sud són de caràcter obligatori i acostumen a durar unes 6 hores, ja que tractem més temes i aprofundim més en aquells aspectes que creiem importants.

4. Quins són els consells més importants que doneu durant la formació al voluntariat de llarga durada?

Més que donar consells, animem als voluntaris perquè comencin una reflexió personal que faciliti una experiència positiva. Parlem del voluntariat i el seu impacte, interculturalitat, resolució de conflictes, actors i rols en un projecte... Però sobretot parlem de la necessitat de tenir una actitud oberta, flexible, positiva i proactiva.

5. Quina diferència hi ha entre la formació a un voluntari a França i un voluntari a l'Índia?

La diferència recau en què, majoritàriament, els països del Nord són més semblants a la realitat que vivim aquí, però tot i això, hem de vetllar perquè els voluntaris vagin ben preparats per al xoc cultural que viuen anant també a països del Sud. Entenem doncs, que l'impacte que pot crear-nos viure en una realitat tant diferent de la nostra mereix una formació més exhaustiva per a poder garantir una bona experiència i no generar expectatives abans del projecte. El que pretenem és que el voluntari tingui una experiència inoblidable i que el projecte de l'entitat d'acollida sigui un èxit.

6. Quin valor té per la COCAT la formació del seu voluntariat?

La preparació dels i les voluntàries és un compromís que adquirim no només amb els joves que enviem a projectes a l'estranger perquè preparin la seva experiència, sinó també i de manera igual d'important, amb les contraparts (els socis internacionals) amb qui col·laborem i a on els voluntaris aniran a dedicar el seu temps. Una bona preparació prèvia facilita que l'experiència sigui enriquidora per al voluntari, la comunitat local i l'entitat d'acollida. És per això que les formacions que fem, indiferentment si per a voluntaris que van a països del Nord o del Sud, inclouen tres reflexions: el valor i el sentit del voluntariat tant en l’àmbit personal com en el col·lectiu, l'impacte que té el projecte de voluntariat internacional en diferents àrees (personal, social, econòmic, mediambiental...) i com viure l'interculturaltitat com un valor i no com una dificultat quan es conviu amb persones d'orígens diferents.

7. El voluntariat agraeix les vostres sessions de formació?

Al final de les sessions formatives fem avaluacions. Aquestes són analitzades i ens serveixen per millorar les formacions que fem anualment. Val a dir que estem molt contents dels resultats i de les valoracions que se'n fan. Els voluntaris doncs, ens reforcen la idea de la importància que tenen les sessions que efm. Si rebem alguna proposta de millora canviem allò necessari per a tal de ser més precises o afegir allò que els ha mancat. Creiem que els voluntaris agraeixen, tant com nosaltres, el fet de participar en les formacions.

8. Un cop tornen dels seus voluntariats, s'involucren en els tallers de formació?

Un cop tornen mantenim el contacte i els demanem tant la seva avaluació del projecte per a saber si tot ha rutllat bé, així com que ens donin el seu testimoni en format consell per a penjar al nostre web. Si ho demanen, els tenim en compte per a futures sessions de formació, perquè vinguin a fer de testimonis. Hem de dir que cada any tenim voluntaris que vénen desinteressadament a les formacions per explicar la seva experiència i això, és una de les valoracions més bones de l'avaluació que fem a les formacions. Si algun voluntari està interessat a seguir col·laborant amb COCAT se'l va informant de tot allò que anem fent i ens acompanya en diferents ocasions i actes.

Afegeix un comentari nou