'Safer Cities for Girls', un projecte per denunciar l'assetjament al carrer
Comparteix
La iniciativa 'Safer Cities for Girls' de l'ONG Plan Internacional analitzarà la percepció de seguretat de les joves a Madrid, Barcelona i Sevilla i a diversos municipis de Bèlgica amb l’objectiu de construir ciutats més segures.
L’ONG Plan Internacional ha creat el projecte web 'Safer Cities for Girls' perquè noies d’entre 15 i 25 anys puguin denunciar situacions d’assetjament als carrer de ciutats espanyoles i belgues amb l’objectiu de quantificar i tenir dades fiables sobre aquest tipus de violència de gènere i construir ciutats segures, responsables i inclusives.
La iniciativa, finançada per la Comissió Europea, pretén mostrar la percepció de seguretat de les joves en tres principals ciutats espanyoles com Madrid, Barcelona i Sevilla, on, segons els padrons municipals, viuen un total de 294.322 joves. L’estudi, a més, també es portarà a terme a tres de les ciutats més poblades de Bèlgica: Brussel·les, Anvers i Chareloi.
“Volem promoure, amb la participació de les joves, solucions perquè les ciutats siguin llocs d'inclusió, tolerància i oportunitats, perquè la societat viu amb una normalitat preocupant que les noies siguin assetjades diàriament en l'espai públic”, explica Lara Martínez, directora d’Incidència Política de Plan Internacional. Però l’assetjament de carrer “és una qüestió de desigualtat de gènere que afecta directament els seus drets: la seva llibertat i la seva igualtat”, conclou.
Com funciona Safer Cities for Girls?
El web permet a les joves registrar les seves percepcions amb només tres passos: seleccionant la ciutat al mapa, afegint el punt conflictiu i, per últim, compartint la seva experiència explicant els motius que les han portat a sentir-se d’una manera o una altra. També permet indicar si la denunciant va rebre ajuda quan es va sentir amenaçada al carrer.
Investigadors de la UOC col·laboraran amb Plan Internacional en la recollida i anàlisi de la informació a través de metodologies de recerca quantitatives i qualitatives. Més concretament, el grup de recerca GAME d’aquesta mateixa universitat estudiarà les dades obtingudes a través de les enquestes en línia, grups de discussió amb joves i entrevistes a persones expertes.
El projecte “representa formar part d’una iniciativa basada en crowdsourcing, en què l’empatia i el component emocional vinculat a la participació de les usuàries contribueixen a crear un discurs col·lectiu que s'integra en una narració més àmplia, la mobilització social feminista”, diu Sílvia Martínez, professora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació i investigadora responsable de l'aportació de la UOC.
Amb les dades obtingudes, l'ONG Plan International redactarà un informe en què es recolliran recomanacions per a les institucions i responsables de la millora de la seguretat de les noies a les ciutats estudiades i a altres ciutats de l’Estat espanyol, Bèlgica i la Unió Europea.
Afegeix un nou comentari