Seran ètics els Jocs Olímpics de Londres?

  • Samarreta de la Campanya Juga Net als Jocs Olímpics de Londres 2012

    Samarreta de la Campanya Juga Net als Jocs Olímpics de Londres 2012

Divendres 27 de juliol tornarà a encendre's la flama dels Jocs Olímpics. El Comitè Organitzador afirma que els Jocs de Londres són un referent "per inspirar un canvi positiu en l'àmbit social, econòmic i ambiental". La campanya Juga Net denuncia, però, que no es garanteixen els drets laborals dels treballadors que produeixen la roba esportiva i el marxandatge d'aquest esdeveniment.

Del 27 de juliol al 12 d'agost els Jocs Olímpics mouran milions de lliures esterlines. Els i les visitants hi compraran clauers, ninots de peluix, motxilles i molts altres productes de les mascotes dels Jocs Olímpics i Paralímpics. Es preguntaran, però, en quines condicions han estat produïts?

Des dels Jocs Olímpics de 2004 a Atenes, la campanya Juga Net pressiona les grans marques esportives i els Comitès Olímpics per tal que es respectin els drets laborals de les persones treballadores relacionades amb el negoci olímpic. És una iniciativa de la Campanya Roba Neta (CRL), una xarxa internacional d'ONG, sindicats i organitzacions de persones consumidores present a 14 països europeus i que col·labora amb més de 250 organitzacions de treballadors i treballadores de tot el món, amb l'objectiu de millorar les condicions laborals en la indústria tèxtil i de material esportiu.

Encara que el codi de conducta del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Londres garanteix en la seva cadena de subministrament un salari digne, condicions de treball adequades pel que fa a la salut i la seguretat, la llibertat sindical i la prohibició de recórrer al treball infantil i al treball forçós, dos estudis de Juga Net demostren que la realitat està lluny d'aquests ideals (Con los derechos de los trabajadores no se juega i Fair Games?).

Si creus que els Jocs Olímpics i les empreses multinacionals que produeixen roba esportiva per a aquest esdeveniment haurien de ser capdavnters en la defensa dels drets humans i laborals i donar exemple, pots actuar per mostrar-los la teva postura!

D'una banda, pots fer arribar un missatge a les marques denunciades a l'informe Fair Games, exigint que assumeixin la responsabilitat de posar fi a aquesta explotació i que vetllin pel respecte dels drets humans dels treballadors/ores que manufacturen els seus productes.

D'altra banda, la campanya a nivell estatal fa una crida a associacions, escoles, equips... a organitzar alguna acció per donar a conèixer Juga Net i denunciar les vulneracions dels drets humans dels treballadors i treballadores. Ofereix material didàctic i de difusió, així com la possibilitat d'anar a gravar allò que organitzis.

Afegeix un comentari nou