Servei Civil Internacional. Organització de camps de voluntariat

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Servei Civil Internacional. Organització de camps de voluntariat

Resum: 

Des de 1982, SCI de Catalunya organitza projectes de camps internacionals tant per a voluntaris que vulguin participar com per a organitzacions que vulguin acollir participants.

Què és un camp de voluntariat?

Un camp de voluntariat, o també conegut com a camp de treball, és un projecte de feina comunitària relacionat amb valors com la solidaritat, el medi ambient, la justícia social o la pau que es porta a terme per grups d'entre 5 i 24 voluntaris de diverses nacionalitats i un període d'entre 1 i 3 setmanes.

L'objectiu dels camps és col·laborar en el desenvolupament d'un projecte de treball voluntari i de temàtica diversa – ecologia, art i cultura, infància, recuperació històrica, construcció de pau... - amb l'acció comuna de la població local i d'un grup d'internacionals. També, repercutir positivament a l'entitat acollidora i a la comunitat on es porta a terme el camp. Per aquesta raó, la vida en comunitat i el contacte amb la població local són primordials en el projecte.

Qui pot participar en un camp de voluntariat?

Les entitats o associacions que vulguin desenvolupar un projecte local sense ànim de lucre que parteixi de les necessitats d'una comunitat i que la beneficiïn poden posar-se en contacte amb la SCI per coorganitzar camps de voluntariat al nostre territori.

Els voluntaris que vulguin participar en un camp de voluntariat han de ser majors de 18 anys en la majoria dels casos i han de complir aquestes condicions. La participació està oberta, en molts camps, a persones amb diversitats funcionals, físiques, psíquiques o sensorials i alguns projectes accepten també la participació de les famílies.

Com s'organitza el camp?

El temps en un cap de treball combinen hores de feina, hores de lleure i part d'estudi.

Els voluntaris col·laboren entre 20 i 40 hores a la setmana realitzant tasques i paral·lelament formant-se a través d'un tema d'estudi relacionat amb el projecte que es du a terme. Després, durant el temps lliure els voluntaris poden descansar, realitzar tallers o descobrir l'entorn. El fet d'entrar en contacte amb la població local i viure en comunitat permeten reduir les distàncies entre diferents sectors de la població, compartir experiències i comprendre altres maneres de viure, altres hàbits i entendre altres mentalitats. L'entitat té un paper important per engrescar als participants a diverses opcions de temps lliure com puguin ser excursions, festes majors o trobades amb grups locals.

Beneficis del camp de voluntariat

Els camps de voluntariat, tenen un efecte molt positiu internament per l'organització, en l'àmbit local i per tota la societat. Potencien l'empoderament de l'associació, permeten establir xarxes entre el projecte i l'entorn social i esdevenen una eina de construcció de la pau a través de la convivència intercultural, el treball i l'aprenentatge conjunt.

Pel voluntari, també representa una nova experiència on interactua amb altres cultures i on despertar una consciència de transformació social.

Se'n pot saber més amb aquesta guia.

Dades del 2014

Durant el 2014, 341 voluntaris i voluntàries de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears van participar en camps de treball internacionals de l'SCI, i per l'altra banda 126 voluntaris de tot el món van venir al nostre territori per participar en un camp de treball.

Algunes entitats que organitzen camps aquest any:

Escola d'Arquitectura de la Terra – Bràfim, Tarragona

Aquest es el primer any que participen en un camp de treball i tenen com a objectiu la promoció i la formació de la cultura d'autoconstrucció d'habitatges amb terra per al foment del lliure accés de tota persona a un habitatge digne.

Ajuntament de Son Severa – Son Severa, Mallorca

El camp de treball de l'ajuntament de Son Severa busca fer visitables les restes de diferents jaciments arqueològics per donar valor al patrimoni cultural del terme.

Centre Penitenciari de Joves – GRUP de Gestors culturals «Trebol Clan» - Granollers

Organitzen un camp de voluntariat internacional per fer un projecte de treball conjunt amb interns del centre per treballar valors, actituds i millorar la qualitat de vida dels joves interns. Aquesta és la segona vegada que s'organitza el camp de treball.

Associació pel Patrimoni Històric i Natural d'Hostalric - Hostalric

Organitzen un camp de treball a una zona coneguda com «el Turó de les Forques» on s'han trobat restes d'antigues construccions defensives. L'objectiu del camp és condicionar l'espai com a zona verda, de trobada i esbarjo, i condicionar les construccions perquè siguin visibles i es pugui difondre el coneixement de l'espai entre els vilatans.

L'experiència d'una participant:

"Un voluntariat és una experiència renovadora i inoblidable" Ona - voluntaria dels camps de treball que ha participat tant a Bèlgica com a Suissa.

L'SCI de Catalunya és de les més de 40 branques de la xarxa de Servei Civil Internacional SCI, un moviment internacional que treballa per la pau i la justícia social, entesa com la igualtat d'oportunitats per a tots els ciutadans.

Afegeix un comentari nou