Àmbit de la notícia
Internacional

SETEM fa una acció de sensibilització a la botiga d’Apple el dia del llançament de l’iPhone X

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Alba Trepat reparteix fulletons el dia de l'acció.
    Alba Trepat reparteix fulletons el dia de l'acció. Font: SETEM Catalunya
  • L'acció formava part de la campanya iSlave at 10.
    L'acció formava part de la campanya iSlave at 10. Font: SETEM Catalunya
  • Trepat parla amb consumidors en el dia del llançament de l'iPhone X.
    Trepat parla amb consumidors en el dia del llançament de l'iPhone X. Font: SETEM Catalunya

L’organització, en el marc de la campanya #iSlaveat10, va sensibilitzar als consumidors sobre les condicions d’esclavatge que, segons la iniciativa, existeixen en la fabricació dels dispositius mòbils.

El dia 3 de novembre desenes de persones es van concentrar davant de la botiga d’Apple a Plaça Catalunya, a Barcelona, per adquirir el desitjat iPhone X, la relíquia que molts seguidors de la marca de la poma esperaven en una llarga cua. El que probablement no sabien ni els més matiners, és que davant de l’Apple Store es trobarien amb una campanya de sensibilització de SETEM Catalunya contra les condicions de fabricació d’aquest nou model i dels anteriors dispositius d’iPhone. “Avui es consolida un model de negoci amb beneficis milionaris i terribles abusos sobre els drets de les persones que els fabriquen a la Xina”, explicaven en el seu blog.

L’acció es va realitzar en el marc de la campanya #iSlaveat10 impulsada per SACOM, una ONG de Hong Kong que fa monitoratge contra les males pràctiques corporatives amb activistes internacionals a països com les Filipines, França, Alemanya o els Estats Units. SETEM, com a part de la xarxa Good Electronics de la qual també SACOM en forma part, va decidir donar suport amb l’acció el dia del llançament del desè model d’iPhone, que de retruc commemorava el seu aniversari. “Ens vam dirigir amb fulletons a la gent de la cua per informar que juntament amb els 10 anys d’aniversari de l’iPhone també hi ha 10 anys d’esclavatge”, explica Alba Trepat, una de les responsables de campanyes d’electrònica de SETEM Catalunya.

Durant  l’acció a la cua per comprar el nou iPhone X es van explicar les “condicions d’esclavatge” en què, segons afirmen des de l’organització, es fabriquen els dispositius d’Apple. “La nostra intenció no era desdir a la gent de comprar l’iPhone, sinó només informar sobre les condicions sota les quals es construeixen aquests aparells a la Xina”, aclareix Trepat.

Trepat, que també és representant de país de la iniciativa Electronics Watch, ha explicat que per part d’Apple hi va haver “una certa persecució” quan els hi van dir que no podien informar a la gent. “Sí que podíem perquè estàvem al carrer. Quan vam entrar a la botiga a deixar fulletons ens van aturar, i tenien el seu dret perquè estàvem a dins. Però al carrer no ens podien dir res”, afirma Trepat. Segons l’organització, el fet d’anar a la botiga va permetre arribar a gent amb la qual normalment no s’arriba a través dels canals habituals de l’entitat. “Hi va haver gent que no en va voler saber res per no tenir el càrrec de consciència, i gent que tenia ganes de saber-ne més”, confirma.

Des de SETEM han anunciat que podrien dedicar un petit espai a la campanya iSlave at 10 en el proper Mobile Social Congress, la cita anual de l’organització que vindria a ser l'esdeveniment alternatiu al MWC Barcelona. De moment, però, encara no està decidit.

 

Què denuncia el moviment iSlave at 10?

Principalment denuncia salaris baixos, flexibilització del mercat laboral, nombrosos suïcidis de treballadors i una “gestió militar” dels equips, a més d’altres abusos que segons afirmen mai han deixat tenir lloc durant la història de la producció d’iPhones. De la mateixa manera, s’ha presentat una petició global a Apple per frenar aquests abusos que demana bàsicament assegurar el dret de sindicació de tothom, doblar el salari bàsic (sense incloure les hores extres) per tenir una vida digna i frenar la flexibilització laboral. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari