S'exposen 5 projectes exitosos de #CiènciaCiutadana a la UAB fins al juny

iWith.org
Autor/a: 
Júlia Bacardit
 Font: Ground Truth
Font: Ground Truth
 Font: MosquitoAlert
Font: MosquitoAlert
 Font: BeWater
Font: BeWater
 Font: BeWater
Font: BeWater
 Font: CREAF
Font: CREAF

S'exposen 5 projectes exitosos de #CiènciaCiutadana a la UAB fins al juny

Autor/a: 
Júlia Bacardit
iWith.org

Resum: 

El centre públic CREAF exposarà una sèrie de projectes de #CièncicaCiutadana a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de l’Autònoma d’ara fins al proper mes de juny.

El centre públic CREAF exposarà una sèrie de projectes de #CièncicaCiutadana a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de l’Autònoma d’ara fins al proper mes de juny.

Recordeu que tenim la nostra supermega exposició de #ciènciaciutadana al passadís de la biblioteca de ciències de la @UABBarcelona. Passa-hi! https://t.co/gajiYSBSiO

— Mosquito Alert (@Mosquito_Alert) December 12, 2017

Què vol dir #CiènciaCiutadana?

A més de ser un hashtag, Ciència Ciutadana o Citizen Science és una plataforma ciutadana de projectes europeus amb l’objectiu d’acostar voluntaris a la ciència aplicada al medi ambient i als reptes que planteja el canvi climàtic.

  • Des del noviembre passat fins finals d’aquest mes de gener, la Biblioteca de Cièncica i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona ha exposat el projecte MosquitoAlert i BeWater, enfocats al control de mosquits transmissors de malalties i a la gestió i cura de l’aigua respectivament. Mosquito Alert és un projecte ciència ciutadana cooperativa i sense ànim de lucre. L’entitat, que facilita la recopilació de dades mitjançant una aplicació mòbil, fa el seguiment i controla l’expansió del dels mosquit tigre, el mosquit de la febre groga i espècies de mosquits invasores i provinents d’altres zones del món com ara el Zika, el Dengue i la Chikungunya. En cas d’extrendre’s, aquestes espècies de mosquits suposen un risc real per la salut pública dels ciutadans. BeWater és un projecte de cooperació que va finalitzar el passat 2017 i que va actuar a favor del control regulat i sostenible d’inundacions de les conques de rius com el Pedieos de Xipre, el Rmel de Tunísia, el riu Tordera a Catalunya o el Vipava d’Eslovènia.
  • De cara al mes de febrer, l’exposició protagonista de la BCT serà el projecte GroundTruth 2.0, que recopila les avaluacions ciutadanes recopilades en observatoris de natura sobre el terreny. A escala internacional, GroundTruth 2.0 desenvolupa projectes com per exemple aquest, que promou el control del canvi d'ús del territori (turisme, agricultura, i equilibri entre vida humana i preservació natural) a Zàmbia. A Catalunya, un dels observatoris que formen part de GroundTruth 2.0 és ritmenatura.cat, liderat pel CREAF.
  • Entre els mesos de març i abril, la mateixa sala de la BCT exposarà Natusfera, una plataforma online en la qual tothom pot penjar fotografíes de fauna i flora. Les dades recopilades pels ciutadans voluntaris van a parar al GBIF (Global Biodiversity Information Facility), una xarxa internacional amb seu a Copenhaguen que recopila i ofereix accés lliure a dades sobre biodiversitat.
  • Finalment, durant els mesos de maig i juny la BCT acollirà una exposició sobre AlertaForestal, un projecte local que analitza la salut dels boscos catalans, que són especialmente vulnerables a incendis sobretot durant els mesos d’estiu.

Més enllà de les exposicions d’aquests projectes concrets, la plataforma Citizen Science que hi ha darrere no només aspira a la recopilació de dades obertes sobre la salut de la fauna i la flora europees, sinó que també pretén estimular la participació activa dels voluntaris en el disseny de noves legislacions ambientals europees. Tot i que la plataforma Citizen Science està vinculada de manera directa a la Comissió Europea, també existeix l'Associació de Ciència Ciutadana Europea, que persegueix objectius similars.

Per altra banda, projectes com els que s'exposen i s'exposaran fins al juny a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB són la prova que el voluntariat online (en aquest cas, científic) no només és possible sinó també ben real, especialment gràcies als avenços en tecnologia mòbil.

Afegeix un comentari nou