Síria: posicionament d'ONG catalanes i concentració unitària a Barcelona
Comparteix
La situació a Síria ha estat objecte de debat entre les ONG catalanes. El conflicte al país té moltes cares però s'ha arribat a un acord: ha sortit un manifest i una convocatòria de concentració unitària de solidaritat amb el poble de Síria.
El context és el seguit de protestes i revoltes populars que estan tenint lloc en països amb règims autocràtics de l'Àfrica del Nord i del Proper Orient, que “representen una esperança de canvis que mereixen el suport de totes les persones compromeses amb els valors de la democràcia i la justícia social”.
Les protestes han estat reprimides amb duresa pels governs, amb “massacres d'una magnitud insòlita, com el cas de Síria, on la població civil és víctima de la repressió des de fa dècades i que ara s’ha intensificat arran de les protestes iniciades fa un any. La situació s’ha complicat i s’ha fet més difícil per a la població civil com a conseqüència dels combats entre les forces repressives del règim i l’anomenat Exèrcit Sirià Lliure”.
A més d'aquestes dues forces han aparegut diverses forces armades (jihadistes, mercenaris i instructors militars al servei d’Aràbia Saudita, Qatar, França, Israel, els EUA, etc.) que estan “atiant el foc d’una situació ja de mena explosiva. Aquesta pot desembocar en una guerra civil i potser, fins i tot, en una guerra regional a gran escala”.
“Per altra part, totes les potències (Rússia, la Xina, els EUA, França, Gran Bretanya, Israel, l'Iran, etc.) anteposen els seus interessos econòmics i geoestratègics a qualsevol altra consideració i aprofiten l’avinentesa per treure tot el profit que poden amb independència del patiment que això pot provocar a la població de Síria”.
“Davant d’aquesta situació tan greu i perillosa, les entitats signants condemnen tant la repressió del règim d’Al Assad com els atacs de qualsevol procedència contra la població civil. Així mateix demanen al govern espanyol, la UE i l’ONU que facin tot el possible per afavorir una solució negociada al conflicte que, en tot cas, hauria de respectar el següents punts”:
- 1) Final de la dictadura d’Al Assad
- 2) Investigació seriosa i rigorosa sobre els crims contra la humanitat comesos pel règim sirià i per tots els actors armats implicats en el conflicte.
- 3) Inici d’un procés constituent obert i plural que porti a la implantació d’una democràcia amb justícia social, respecte a totes les minories i sobirania plena per al poble sirià.
- 4) Cap ingerència polític-militar estrangera i respecte estricte al principi de la lliure determinació dels pobles.
- 5) Embargament d‘armes al règim d’Al Assad i cap ajut militar a la resta d’actors armats.
- 6) En el cas de la imposició de sancions al règim tirànic d’Al Assad, “exigim que aquestes no afectin el gruix de la població, i sí, en canvi, els responsables directes de la repressió i de les accions militars”.
- 7) Compliment de tot el que està previst al Dret Internacional Humanitari per protegir i assistir la població civil.
Primers convocants: Artesans de la Pau, Fundació per la Pau, Dones x Dones, Plataforma Aturem la Guerra, Centre de Treball i Documentació, ICV, Joves d'Esquerra Verda, Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, Sodepau, Justícia i Pau, En lluita, Esquerra Unida i Alternativa, i Federació Catalana d'ONG per la Pau.
Podeu llegir el manifest complet en aquest enllaç. La concentració va ser el dijous 12 de juliol a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, a les 19:30 hores.
Afegeix un nou comentari