Àmbit de la notícia
Internacional

"Som a la cua d'Europa en la qüestió del cànnabis terapèutic", Claudia Zangolini (UPRC)

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Josep V. Marín
  • Reunió periòdica
  • Claudia Zangolini, ponent a la fira Spannàbis
  • International Center for Ethnobotanical Education, Research and Service
  • UPRC i ICEER

Es coneix el potencial terapèutic del cànem, però la seva regulació i facilitat d'accés va molt endarrerida respecte a altres països.

Membres de l'associació Unió de Pacients per la Regularització del Cànnabis (UPRC) es reuneixen periòdicament a la seu barcelonina de l’ICEERS, que dona suport a l'entitat.

“La regulació és necessària no només per les evidències científiques que mostren, per diferents dolences, els beneficis de principis actius cannàbics, sinó que també pot millorar l'accés, el control farmacèutic d'aquests principis, i la investigació”, explica Claudia Zangolini, de la junta de l'UPRC.

Malgrat les evidències, Oscar Parés, membre de ICEERS, International Center for Ethnobotanical Education, Research and Service, diu que “no hi ha un programa d'accés al cànem medicinal. L'únic medicament dins del sistema de salut és Sativex, molt car i que s'usa sobre tot en esclerosi múltiple”.

L’ICEERS (International Center for Ethnobotanical Education Research and Service), a més de dedicar-se al cànnabis d'ús medicinal és una organització  internacional que es dedica a la investigació botànica i ofereix informació sobre plantes psicoactives com l’iboga i l’ayahuasca. 

A la pregunta sobre en quin moment es troba aquesta regulació al nostre país (un dels temes que més treballa UPRC, en comparació amb altres, Oscar Parés diu “bàsicament molt malament”. Ens remet al mapa sobre la situació de la legalització en altres punts del planeta, de CannabMed. Canadà, 35 estats als EU, Suïssa, i des del passat octubre Itàlia, han avançat molt més en regularització del cànem medicinal.

Aquest avenç s'ha degut en bona part a l'activitat d'associacions d'usuaris, a més de col·lectius de professionals de salut i investigadors. “El juny 2017 el Parlament de Catalunya va regular les associacions de consumidors de cànnabis (quan parlem de “clubs”), el Tribunal Constitucional va il·legalitzar aquesta regulació el desembre 2017, i actualment hi ha al Congrés, al final de la llista de subcomissions, una iniciativa per a una regularització estatal, i tot indica que va per llarg”. Afegeix: “la realitat política i la realitat social van per camins molt diferents, enlloc de multar i de vincular aquest tema amb seguretat ciutadana, s'han de trobar noves altres vies”.

Sobre clubs cannàbics, Claudia Zangolini ens diu que només alguns tenen un servei mèdic homologat i faciliten productes medicinals. Consumeix un preparat sublingual per ajudar a pal·liar el dolor que pateix arran de múltiples traumatismes en ser atropellada en un accident, en un semàfor del qual es troba molt recuperada.

“Per mi que no fumo, anar a un club cannàbic, no és gaire plaent. Aquí s'ha donat bastanta legalitat als clubs, que em sembla bé, pel costat lúdic, però som a la cua d'Europa en la qüestió del cànnabis terapèutic. Hi ha clubs que tenen un metge, que et pot visitar fora, però són molt pocs”.

“Pels dolors, el cànnabis serveix, com els opiacis, com la morfina en alguns casos, o com el tramadol. M’ha ajudat a recuperar-me. Fa 2 anys que vaig patir l’accident i he passat molts dolors i estrès. El prenc sobretot en gotes sublinguals, però també he usat preparats tòpics. Mai no el fumo”. Sobre la dicotomia entre ús lúdic i ús terapèutic, diu “conec l'ús lúdic de la marihuana, és cert que pot ajudar a tranquil·litzar, al benestar. Depèn de l'ús que cadascú en faci, sempre i quan es faci amb supervisió sanitària, perquè no totes les persones responen igual”, explica. 

Zangolini apunta que hi ha bons recursos per tenir aquesta supervisió mèdica. L'associació de pacients UPRC no presta aquest servei, -“és clar, no som doctors”- però pot assessorar per tenir-lo. Hi ha preparats sublinguals, vaporitzadors, orals, tòpics; a l'associació també es coneix per experiència la indústria del sector, i  les garanties de producció.

La investigació acadèmica i clínica existent, a més de per pal·liar el dolor, l'àmbit més conegut, i pel tractament addicional de l'esclerosi múltiple, també apunta a l'ús dels principis actius cannàbics en neuroprotecció, en Alhzeimer, Parkinson, i en el tractament de l'epilèpsia.

UPRC participarà amb un estand a la fira Spannabis (març, Cornellà), per donar a conèixer l'associació, on també la Claudia Zangolini, i la Fundació ICEERS, participen amb ponències a les World Cànnabis Conferences - International Cànnabis Forum que tindran lloc de forma simultània.

Comparteix i difon

Comentaris

Josep V. Marín

(Usuari no registrat)

Si a l'article, l'enllaç a UPRC no salta, proveu http://bit.ly/UPRCannabis, estan posant en marxa www.pacientescannabis.org.

Afegeix un nou comentari