SOS Venezuela convoca concentracions a més de 200 ciutats per restituir la democràcia al país

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Milers de manifestants reclamen democràcia a Veneçuela Font: El Observador
Milers de persones es van manifestar el passat 23 de gener contra el govern de Maduro.
Les forces armades estan al costat del govern de Maduro Font: Clarín
Les forces armades intentant dispersar els manifestants a Caracas el passat 23 de gener.

SOS Venezuela convoca concentracions a més de 200 ciutats per restituir la democràcia al país

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

Aquest moviment condemna el govern “opressor” de Maduro i el Foro Penal Internacional denuncia assassinats i vulneracions de drets.

El moviment SOS Venezuela convoca aquest dissabte, 2 de febrer, a les 12.00 hores del matí concentracions a més de 200 països d’arreu del món per exigir el “restabliment de la democràcia” en aquest país, convulsionat per una greu crisi política i econòmica. A Barcelona, la concentració també serà a les 12.00 hores a la Plaça Catalunya.

Segons el portaveu de SOS Venezuela a Barcelona, David Díaz, el país es troba en un moment “crucial”. “Hem d’estar a l’expectativa per rescatar el fil constitucional i mirar de molt a prop què passa a Veneçuela després d’una setmana plena de successos transcendentals per a la democràcia del país”, diu Díaz.

I és que els esdeveniments d'aquests dies han desencadenat centenars de detencions, manifestacions, morts i repressions cap a una població alçada que exigeix eleccions lliures. El passat 23 de gener, Juan Guaidó, el president de l'Assemblea Nacional, va sorprendre al món a l'assumir les responsabilitats com a president interí al marge de l’actual govern d’Ignacio Maduro. Ho va fer durant la marxa per commemorar la fi de la dictadura de Marcos Pérez Jiménez, el 23 de gener de 1958.

A partir d’aquest moment es genera la crisi política i institucional entre els oficialistes del govern de Maduro que no cessen el poder i els opositors del govern de Guaidó. A tot això, les potències internacionals ja s’han posicionat i la UE ha donat 8 dies a Maduro per convocar comicis lliures al país al·legant com a “il·legítimes” les eleccions del maig de 2018 que li van atorgar el poder.

El termini dels 8 dies concedits acaba aquest dissabte 2 de febrer. El Moviment SOS Venezuela no ha parat de denunciar internacionalment la repressió que està vivint el país. “Volem donar a conèixer les violacions dels drets humans, la realitat política de l’assemblea nacional, sol·licitar el suport de la UE i restituir la democràcia amb Guaidó”, afirma Díaz.

La coordinadora del Foro Penal Internacional a Catalunya, Elisabeth Casañas denuncia que des del passat 21 de gener fins ara, s’han produït més de 790 arrestos que se sumen a les 270 persones preses polítiques que hi havia anteriorment.

“Treuen les persones de les seves cases, saquegen escoles i han detingut menors d’entre 11 i 15 anys acusats de terrorisme”, remarca la coordinadora. Fins el dia 21, el Foro Penal Internacional ha denunciat més de 40 assassinats per arma de foc.

Segons Casañas, Veneçuela necessita ajuda humanitària urgent des de fa temps. “La gent menja de les deixalles, la mortalitat infantil ha augmentat, han tornat malalties que se suposava que ja estaven eradicades i els canals humanitaris estan bloquejats”.

Els opositors argumenten que Maduro va vèncer les passades eleccions d’una manera “il·legítima”, sense la participació de tots els actors polítics veneçolans, sense observació internacional i sense les garanties necessàries per a un procés lliure. Aquestes eleccions només van representar el 60% dels sufragis totals. L’ONU, l’Organització d’Estats Americans (OEA), la UE i el Grup de Lima ja van rebutjar el procés per “falta de transparència i garanties”.

SOS Venezuela demana el cessament del govern "usurpat" de Maduro, la composició d’un nou poder electoral i eleccions independents amb supervisió internacional.

Comentaris

'Els opositors argumenten que Madruro va vèncer les passades eleccions d’una manera “il·legítima”, a través d’uns comicis que només van representar el 60% dels sufragis totals. L’ONU, l’Organització d’Estats Americans (OEA), la UE i el Grup de Lima ja van rebutjar aquestes eleccions per “falta de transparència i garanties”.'

Afegeix un comentari nou