Tres organitzacions llencen una campanya per aconseguir una fiscalitat justa
Comparteix
Oxfam Intermón i dues plataformes en contra dels paradisos fiscals volen fer pressió ciutadana per aconseguir que les institucions no contractin empreses vinculades amb paradisos fiscals.
Els paradisos fiscals són portes d’entrada i sortida de diners que fan desaparèixer milions d’euros que es podrien dedicar a finançar polítiques socials. Contra aquest fenomen estès globalment i aprofitat per algunes multinacionals per evadir impostos s’han volgut rebel·lar Oxfam Intermón, la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària i la Plataforma per una Justícia Fiscal amb una iniciativa que té l’objectiu de fer pressió ciutadana per aconseguir que ajuntaments i institucions no contractin empreses vinculades amb paradisos fiscals. “Zona Lliure de Paradisos Fiscals” és una campanya que exigeix als governs i partits polítics implicació contra els forats negres de la fiscalitat.
A més, exigeixen impulsar una contractació pública lliure de paradisos fiscals i fer entendre a les empreses que han de ser fiscalment responsables per aconseguir contractes públics. A la pàgina web de la campanya han habilitat un mapa amb les institucions que ja s’han compromès amb la iniciativa Zones Lliures de Paradisos Fiscals. Els ajuntaments de Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Vilaseca, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant o Torelló ja s’hi han sumat. A l’àrea metropolitana, els consistoris de Barcelona, Terrassa, Sabadell, Sant Cugat, Cerdanyola del Vallès i Badalona també han volgut donar suport a la campanya.
L’any 2009 diverses organitzacions socials europees van llançar Tax Haven Free, una campanya similar que va aterrar a països com França, Suècia o Finlàndia. Les tres organitzacions impulsores de la iniciativa han elaborat una Guia per a Ajuntaments amb tota la informació de com posar en marxa el pla als seus municipis. A més, han elaborat una moció per declarar un municipi territori lliure de paradisos fiscals, document que es pot trobar en aquest enllaç amb tota la informació disponible.
Els paradisos fiscals, segons expliquen des de la campanya, són jurisdiccions o territoris que han adoptat intencionadament marcs fiscals i legals que permeten als no residents (persones físiques o jurídiques) reduir al mínim l’import d’impostos que han de pagar en el lloc on fan una activitat econòmica. La majoria compleixen amb una sèrie d’avantatges, com per exemple una tributació baixa o nul·la, avantatges fiscals per als no residents o opacitat.
Tothom qui ho vulgui i sigui major de 16 anys es pot sumar a la iniciativa signant la petició sobre la pàgina web. Algunes entitats i coordinadors com la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida ja donen suport per fer arribar la campanya als municipis.
Afegeix un nou comentari