Un comunicat denuncia l’alarmisme partidista per l’onada migratòria estiuenca

iWith.org
Autor/a: 
Júlia Bacardit
 Font: EFE
Font: EFE
 Font: #AcogidaDigna
Font: #AcogidaDigna

Un comunicat denuncia l’alarmisme partidista per l’onada migratòria estiuenca

Autor/a: 
Júlia Bacardit
iWith.org

Resum: 

Stop Mare Mortum, ProActiva Open Arms i la fede.cat han difós un comunicat contra l’alarmisme mediàtic per l’afluència de persones immigrants a les costes espanyoles.

Fa una setmana, el president del PP Pablo Casado i el president de Ciutadans Albert Ribera van desplaçar-se a Ceuta i Algesires i van parlar “d’efecte crida” arran de l’arribada de l'Aquarius i de pasteres que han aparegut a les costes del Sud d’Espanya des de principis d’estiu.

El fals alarmisme polític de la immigració

El títol del comunicat és ‘Més recursos i menys discursos irresponsables. Prou d’alarmisme i sensacionalisme amb la immigració durant l’estiu’, i el text denuncia les declaracions de polítics amb discursos alarmistes.

ACNUR i l’Organització Internacional per les Migracions insisteixen que Europa no viu cap “crisi migratòria” i alerten que vivim una crisi política suscitada en part per la narrativa tòxica que incita a la por.

Dels anys 60 ençà, les migracions cap a Europa s’han mantingut en un 3% estable, xifra que va ascendir l’any 2015 en el punt àlgid de la guerra de Síria. Tot i així, i malgrat que les arribades ascendeixen en la temporada d’estiu, dels 508 milions d’habitants de la Unió Europea només un 0,4% són demandants d’asil.

El comunicat s’adreça sobretot a periodistes i polítics amb la demanda conjunta que no es faci un ús partidista de l’arribada de persones, cosa que el Partit Popular ja va fer l’any 2015 i que des de les institucions s’ha tornat a fer, tant amb la criminalització d’organitzacions d’ajuda als migrants com en el judici contra l’activista Helena Maleno en són dos exemples recents clars.

Menys vies d’accés a Europa, més migració al Sud d’Espanya

El comunicat explicita que les polítiques cada cop més conservadores en qüestions migratòries dels països europeus han desplaçat els migrants que abans arribaven a les costes italianes.

L’acord UE-Turquia ha suposat el tancament de la ruta grega, i els governs italià i maltès també han aplicat noves polítiques de tolerància 0 amb la immigració. Si a això hi sumem el conflicte del Riff i la proximitat de l’estat espanyol amb l’Àfrica, l’augment de migrants per via marítima és justificable i no ha de suscitar el pànic de la població local.

Fer complir una cooperació que no es materialitza

El govern de Pedro Sánchez parla de cooperació i d’acollida als migrants, però les organitzacions que han signat el comunicat recorden que a Espanya es continuen produint les ‘devolucions en calent’ i l’internament de persones nouvingudes als CIEs.

El comunicat insisteix en la necessitat de complir amb els requisits europeus d’acollida: de les 19.449 persones que havien d’arribar a l’estat espanyol només n’han arribat 1.359, i les que ho han fet no tenen garantida cap acollida pràctica real.

D’una banda, ‘Més recursos i menys discursos irresponsables. Prou d’alarmisme i sensacionalisme amb la immigració durant l’estiu’ aspira a pressionar Sánchez per complir amb el que predica.

De l’altra, el comunicat insta els professionals de la comunicació a fugir de lectures dicotòmiques de 'víctima i d’amenaça' i a evitar terminologia apocalíptica com “allau, invasió, assalt”, etcètera.

Afegeix un comentari nou