Un decàleg de propostes per posar la vida al centre i abordar els reptes globals

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida.
La campanya neix a partir d'un procés participatiu d'una quarantena d'entitats que formen part de la Coordinadora. Font: Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida.
 Font: Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida.
Carme Campoy, representant de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. Font: Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida.
 Font: Unsplash (Llicència CC)
En bona part, les entitats locals han sostingut l'emergència derivada de la covid. Font: Unsplash (Llicència CC).

Un decàleg de propostes per posar la vida al centre i abordar els reptes globals

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

La Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida engega la campanya ‘La vida al centre’, que neix a partir d’un procés participatiu d’una quarantena d’entitats.

Pensa globalment, actua localment” és una expressió que va fer fortuna un temps enrere i que va sorgir com una crida a considerar quin impacte tindran en el conjunt del planeta les nostres actuacions a escala individual i local. Recollint aquesta filosofia, la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (aMS) de Lleida ha llançat la campanya ‘La vida al centre’, que urgeix fer un gir en les polítiques públiques per prioritzar la lluita contra les desigualtats arreu del món.

La iniciativa s’ha desenvolupat en un decàleg que presenta diverses propostes per a la justícia social i ambiental, alhora que posa sobre la taula tot un conjunt de prioritats i reptes pendents adreçats a totes les administracions per tal d’abordar les diverses crisis que ens impacten avui, com són la social, l’econòmica, la sanitària i l’ambiental, entre altres. La Coordinadora crida a plantejar aquesta batalla global des d’un enfocament en clau local.

Una campanya que neix d’un procés participatiu

‘La vida al centre’ és el nom de la campanya i respon a la idea que les polítiques de les administracions han de respondre a les necessitats reals de les persones, no a engreixar pressupostos militars, i no poden permetre que grans empreses es lucrin a costa del moment que vivim, com per exemple en la qüestió de l’energia. “Nosaltres diem que cal revertir tot això: les polítiques públiques s’han de centrar en les persones i en el que és comú”, assegura a Xarxanet un dels responsables de la Coordinadora.

La campanya s’ha gestat fruit d’un procés participatiu, que ha comptat amb la implicació de la quarantena d’entitats que formen part de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. “Fa un any i escaig vam finalitzar un procés de planificació estratègica intern i una de les qüestions que es va posar sobre la taula va ser la voluntat d’incorporar una mirada més d’incidència política i reivindicativa, des d’un enfocament més de gènere i basat en els drets humans, més enllà de l’atenció a l’emergència”, expliquen.

Tot plegat va cristal·litzar en aquest procés participatiu en què les entitats locals, que van estar en primera línia durant la pandèmia, van voler elevar tots aquests aprenentatges adquirits i les qüestions que estaven treballant en el dia a dia per transformar-les en demandes, en reivindicacions i en drets. “Si vam estar repartint bosses de menjar per atendre a una població empobrida arran de la covid, fem-ho al revés, demanem el dret a una alimentació digna perquè ara siguin les administracions les que es posin les piles”, assenyalen des de la federació.

Propostes en clau local per a problemàtiques globals

Els eixos que la Coordinadora considera prioritaris són la justícia social, perquè ningú quedi enrere; la solidaritat, com a resposta a les crisis global; la salut, per passar dels aplaudiments als fets; l’habitatge perquè és un dret com una casa; l’educació per defensar el futur; l’economia social, solidària i transformadora; el feminisme, per fer efectius els drets humans de les dones; la cultura de la pau, per la seguretat humana; l’antiracisme, perquè els drets humans són de totes; i la justícia climàtica, pel futur del planeta.

Aquests deu punts es volen treballar des d’un compromís tant global com local. “Intentem aportar una mirada local a tot el que fem”, expressen des de la Coordinadora, i citen d’exemple l’antiracisme: “volem treballar el racisme i els processos migratoris de forma global, però també, i especialment en el cas de Lleida, la situació de les persones temporeres, que es pot considerar una problemàtica local”, apunta un dels responsables de la campanya.

Més visibilitat i suport a la tasca de les entitats locals

Per això, la campanya cerca un canvi de rumb estratègic, operatiu i organitzatiu en les polítiques de cooperació al desenvolupament i reclama mesures com l’augment dels pressupostos destinats a l’assoliment dels drets humans i avançat cap a una cooperació descentralitzada i arrelada al territori i una major coherència de les polítiques públiques.

Alhora, la iniciativa ha de servir per reivindicar i donar visibilitat a l’acció social i solidària que duen a terme les entitats tant a la demarcació de Lleida com als països del Sud Global mitjançant els seus projectes de cooperació. “Les entitats locals, que tiren endavant a partir del voluntariat i l’activisme, no compten amb els recursos, ni la infraestructura, ni els altaveus i sovint la seva tasca queda oblidada quan, en bona part, són les que han sostingut l’emergència i pensem que se les ha de potenciar”, argumenten des de la Coordinadora.

La campanya ‘Vida al centre’ té previst desplegar-se a les xarxes socials i als mitjans durant els pròxims mesos per fer sensibilització de cara a la ciutadania, però també a les administracions, així com dur a terme activitats i propostes per als centres educatius, accions d’incidència i mobilització i treball conjunt del teixit associatiu.

A més, de cara a la tardor s’anuncien altres accions com una jornada sobre el dret a l’habitatge dels temporers, que se celebrarà el 8 d’octubre, i un acte central de campanya i diverses activitats més coincidint amb el Dia Mundial dels Drets Humans, el 10 de desembre.

Afegeix un comentari nou