Un informe de Survival International alerta dels abusos contra les comunitats indígenes del Congo

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Les comunitats indígenes del Congo han patit violació dels drets humans, segons Survival.  Font: Dietmar Temps, Flickr
Les comunitats indígenes del Congo han patit violació dels drets humans, segons Survival. Font: Dietmar Temps, Flickr
Logo de Survival International. Font: Survival International
Logo de Survival International. Font: Survival International
Portada de l'informe "How will we survive?". Font: Survival International
Portada de l'informe "How will we survive?". Font: Survival International

Un informe de Survival International alerta dels abusos contra les comunitats indígenes del Congo

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

El document assenyala més de 200 casos de violació de drets humans des de 1989. També critica el paper de grans ONG conservacionistes sobre el terreny.

Un nou informe de Survival International ha destapat diferents casos d’abús contra comunitats indígenes a la conca del Congo per part de guardaboscos locals. Aquest document reconeix fins a 200 casos de violació dels drets humans comesos des de l’any 1989 tant a la República del Congo, com també a Camerun i a la República Centreafricana. Sota el títol “How will we survive?”, l’informe assenyala a grans ONG conservacionistes com WWF (Fons Mundial per a la Naturalesa) o la WCS (Wildlife Conservation Society) com a fonts de finançament dels guardaboscos i d’empreses del món del turisme i la indústria que afecten el medi ambient i als pobles indígenes que viuen a la selva.

El moviment global en defensa dels pobles indígenes ha exigit al Govern del Congo, a WWF i a WCS que demanin el consentiment a la tribu dels pigmeus Baka i dels Bayaka si volen continuar amb les seves activitats a la conca del Congo. “Els pobles tribals són els millors conservacionistes i guardians del medi ambient i haurien d’estar al davant del moviment ecologista, i no ser les víctimes d’ells”, asseguren a l’informe. Entre els abusos detectats destaquen l’assalt a famílies i homes per part de guàrdies locals amb la intenció de requisar material de conreu, agressions físiques, tortures, aïllament de les collites i robatoris.

Survival International també critica que s’han construït parcs naturals i àrees protegides sense el permís de les comunitats indígenes locals. A aquesta realitat la defineixen com el “colonialisme verd”, ja que els pigmeus han sigut dependents dels boscos per la seva supervivència durant centenars d’anys i ara, les terres que feien servir, estan segrestades amb la complicitat d’organitzacions conservacionistes que signen acords i tractats amb les autoritats del país i que, per tant, asseguren que és una forma de legitimar-ho.

Durant les darreres tres dècades, el moviment indígena també ha trobat preocupació sobre aquests abusos per part de diferents ONG. Algunes d’elles són Greenpeace, Oxfam, UNICEF, Global Witness, Forest Peoples Programme. A més, també han trobat suport per part d’investigadors de la Universitat College de Londres, la Universitat d’Oxford, la Universitat de Durham i la Universitat de Kent.

“Esteu deixant que els elefants morin a la selva de la mateixa manera que esteu impedint que la gent es pugui alimentar adequadament”, va etzibar un home Baka a un guardabosc el juliol del 2013. Per la seva banda, el director de Survival International, Stephen Corry, ha declarat en un comunicat que “l’informe exposa els casos que han estat documentats, però resulta impossible no imaginar que hi ha molts més que encara no han sortit a la llum”.

Afegeix un comentari nou